Abbas: het is tijd dat de Palestijnen vrij en onafhankelijk worden

Abbas tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in New York. Foto AP / Richard Drew

De tijd is gekomen dat het Palestijnse volk na decennia van bezetting en onderdrukking zijn vrijheid en onafhankelijkheid verwerft. Dat zei de Palestijnse president zojuist in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Abbas stelde dat het tijd is voor een ‘Palestijnse Lente’ en dat het Palestijnse volk normaal moet kunnen leven, “zonder de angst om vermoord, gearresteerd of vernederd te worden”. Hij stelde dat het Israëlische nederzettingenbeleid en de “agressie” en “discriminatie” van de Israëlische regering de belangrijkste oorzaken van het stagneren van het vredesproces.

Israëlische nederzettingenpolitiek getuigt van “brutaliteit, agressie en discriminatie”

In zijn speech voor de Algemene Vergadering zei Abbas dat een “rechtvaardige, alomvattende” vrede nodig is die de rechten van het Palestijnse volk verzekert. De Palestijnse president gaf Israël de schuld van het stagneren van het vredesproces vorig jaar september. Hij noemde het uitbreiden van de Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied de belangrijkste reden voor het onderbreken van de onderhandelingen. Abbas zei dat het Israëlische nederzettingenbeleid van “brutaliteit, agressie en discriminatie” getuigt.

Abbas veroordeelde in zijn toespraak de “apartheidspolitiek” van Israël en eiste een einde aan de blokkade van Gaza en de bouw van de “racistische scheidingsmuur” die Israël van de Westelijke Jordaanoever afscheidt. Hij zei dat de Palestijnen zich vreedzaam tegen de Israëlische bezetting zullen blijven verzetten, maar sprak ook verzoenende taal en zei dat de Palestijnse Autoriteit bereid is om weer over vrede te onderhandelen als Israël bereid is de grenzen van 1967 als uitgangspunt te accepteren:

“Ik zeg tegen de Israëli’s: kom in vrede. [...] Wij reiken de Israëlische regering en bevolking de hand: laat ons samen bouwen aan een toekomst voor onze kinderen en laat ons bruggen van dialoog bouwen. [...] Onze inspanningen zijn niet bedoeld om Israël te isoleren of te delegitimeren.”

Abbas krijgt meerdere staande ovaties en wordt toegejuicht

De Palestijnse president kreeg voor aanvang van zijn toespraak een groot applaus van de VN-vertegenwoordigers van de vele landen die bij zijn speech aanwezig waren. Ook tijdens zijn redevoering werd er geregeld luid voor Abbas geklapt, ook nadat hij zijn toespraak op de volgende manier had afgesloten:

“Palestina is bezig herboren te worden. Dat is mijn boodschap. Moge alle volkeren van de wereld achter het Palestijnse volk staan als het standvastig verder gaat met zijn afspraak met de geschiedenis om zijn vrijheid en onafhankelijkheid te verkrijgen.”

Onze verslaggever Juurd Eijsvoogel laat vanuit New York weten dat er in de zaal inderdaad opmerkelijk veel bijval was voor het pleidooi van Abbas:

“De grote bijval was natuurlijk opmerkelijk - veel applaus, gefluit en toejuichingen ook. Alleen al het noemen van de naam Arafat was genoeg voor een nieuwe ronde applaus van de afgevaardigden. Maar niemand twijfelde eraan dat er in de Algemene Vergadering, waarin alle 193 lidstaten vertegenwoordigd zijn, veel steun bestaat voor de Palestijnen en voor de Palestijnse lidmaatschapsaanvraag.”

Abbas sprak de VN toe nadat hij VN-secretaris-generaal Ban-Ki Moon het verzoek had overhandigd waarin hij de Verenigde Naties vraagt Palestina te erkennen als volwaardig lid van de volkenbond. In het door Abbas aan Ban Ki-Moon overhandigde verzoek roepen de Palestijnen de lidstaten van de VN op om Palestina te erkennen op basis van de internationaal erkende grenzen van 1967.