Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Abbas overhandigt Ban Ki-Moon verzoek Palestijns lidmaatschap VN

Abbas overhandigde vanmiddag rond kwart voor zes het verzoek van de Palestijnen om lid te worden van de VN aan secretaris-generaal Ban-Ki Moon. Foto AFP / Emmanuel Dunand

De Palestijnse president Abbas heeft VN-secretaris-generaal Ban-Ki Moon het verzoek overhandigd waarin hij de Verenigde Naties vraagt Palestina te erkennen als volwaardig lid van de volkenbond. Abbas spreekt rond half zeven de Algemene Vergadering van de VN toe.

In het door Abbas aan Ban Ki-Moon overhandigde verzoek roepen de Palestijnen de lidstaten van de VN op om Palestina te erkennen op basis van de internationaal erkende grenzen van 1967. Palestina zou in dat geval gaan bestaan uit de Westelijke Jordaanoever en Gaza, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Israël liet direct in een reactie weten het door de Palestijnen ingediende verzoek te “betreuren”. Een woordvoerder van premier Netanyahu zei tegen persbureau AFP:

“Wij betreuren deze aanpak en geloven dat de enige weg naar ware vrede onderhandelingen zijn, geen eenzijdige daden.”

De toespraak van Abbas is straks live te volgen via de VN-livestream op onze site. Hij zal in zijn toespraak pleiten voor erkenning van Palestina door de VN. In de Algemene Vergadering is vrijwel zeker een grote meerderheid voor dit verzoek te vinden, maar Abbas wil zijn verzoek naar de VN-Veiligheidsraad doorsturen. In de Veiligheidsraad zal het uitroepen van een Palestijnse staat echter op een veto van de Verenigde Staten stuiten.

In de Palestijnse gebieden was het vanmiddag, een aantal uren voor de toespraak van Abbas, onrustig. Op de Westelijke Jordaanoever werd volgens Palestijnse medische bronnen een Palestijn doodgeschoten door het Israëlische leger en raakten twee andere Palestijnen gewond. In oost-Jeruzalem braken eerder vanmiddag al rellen tussen de Israëlische politie en Palestijnse demonstranten.