Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wilders tegen Rutte: doe eens normaal man

Den Haag : 22 september 2011 Algemene Politieke Beschouwingen. Rutte en Wilders nadat hij tegen de premier heeft gezegd, 'doe is normaal, man'. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 22 september 2011 Algemene Politieke Beschouwingen. Rutte en Wilders nadat hij tegen de premier heeft gezegd, 'doe is normaal, man'. foto © Roel Rozenburg Wilders nadat hij tegen de premier heeft gezegd, 'doe eens normaal, man'. Foto NRC / Roel Rozenburg

Gedoogpartner Geert Wilders is tijdens de Algemene Beschouwingen keihard uitgevaren tegen premier Mark Rutte (VVD). “Doe eens normaal, man”, zei Wilders. “Doe eens normaal? Doe zelf normaal”, beet Rutte terug.

Rutte en Wilders hadden een korte en felle woordenwisseling over PVV-Kamerlid Raymond de Roon, die de Turkse premier Erdogan onlangs tijdens het Vragenuurtje een “islamitische aap” zou hebben genoemd. Rutte nam hiervan “in de meest felle bewoordingen” afstand, zo zei hij in de Tweede Kamer. Wilders werd daarop boos, verweet Rutte De Roon verkeerd te citeren en zei tegen de premier: “Doe eens normaal man”, waarop Rutte antwoordde: “Doe zelf eens normaal man!” Uiteindelijk greep Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in door te vragen of “de heren” zich wilden gedragen.

Wilders tegen Rutte: doe eens normaal man!

Verbeet sust discussie “doe eens normaal”

‘Wilders heeft grenzen van fatsoen overschreden’

Rutte ging iets later uitgebreid in op het akkefietje met Wilders en het taalgebruik van de PVV-leider:

“Het staat ons vrij in alle openheid van mening te verschillen over alle onderwerpen waarover geen afspraken zijn gemaakt. Wilders maakt daarvan volop gebruik en dat is meer dan zijn goed recht. [...] Wat mij betreft moet het debat op z’n scherpst gevoerd worden. [...] Als ik vind dat hij te ver gaat, neem ik daar afstand van. [...] Wilders heeft gisteren mijn grenzen van fatsoen ver overschreden.”

Via de interruptiemicrofoon verdedigde Wilders zichzelf en zijn partij:

“Met stijgende verbazing zit ik dit debat aan te horen. [...] Het ergste vind ik de dubbele moraal en de selectieve verontwaardiging. [...] De PVV is binnen en buiten Kamer voor rotte vis uitgemaakt: wij zijn xenofoben, racisten en extremisten genoemd. [...] Dat moeten wij ons allemaal laten zeggen. Dan is er niemand die wat roept of zegt.”

Na afloop van de eerste dag van de Algemene Beschouwingen liet vicepremier Maxime Verhagen (CDA) al weten dat het taalgebruik van Wilders niet “de schoonheidsprijs” verdiende.

Veel reacties op taalgebruik Wilders

De woordenwisseling tussen Rutte en Wilders riep veel reacties in de kamer, maar verschillende politici lieten zich ook horen op Twitter.

Ineke van Gent (GroenLinks):

Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent Doe eens normaal man! Wilders tegen Rutte. Als de MP dit pikt is hij geen knip voor de neus waard. Hoe lang nog? #gedogen

Pieter Omtzigt (CDA)

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt “Doe eens normaal”. Ik hoop (en verwacht dat trouwens) dat kinderen thuis niet kijken naar het APB-debat.

Kim Putters (Lid Eerste Kamer PvdA)

Twitter avatar kimputters Kim Putters Geschokt over de onbeschofte wijze waarop Geert Wilders premier Rutte aanspreekt. Ik zit me nu echt te schamen als lid van ons parlement.

‘Maakt relatie niet vriendelijker’

Onze politiek redacteur Freek Staps reageert vanuit Den Haag op het akkefietje tussen Rutte en Wilders:

“Eerder kondigde Rutte al aan later pas terug te komen op Wilders’ taal. Dat Wilders en Rutte nu tegen elkaar “doe eens normaal man” en “doe zelf eens normaal man” zeggen, maakt hun relatie er niet vriendelijker op.”

Het is de vraag of het geruzie tussen Rutte en Wilders gevolgen heeft voor de positie van de premier. Staps:

“Rutte zegt “geen seconde bang te zijn dat dit mijn gezag zou aantasten”. Sommige van zijn collega-politici denken daar blijkbaar anders over.”

Volg de Algemene Politieke Beschouwingen op ons liveblog.