Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Toch weer dodelijk geweld in Jemen

Inmiddels een bekend beeld vanuit de straten van de Jemenitische hoofdstad Sana’a: demonstranten dragen een gewonde lotgenoot naar het ziekenhuis na gevechten met regeringstroepen.
Inmiddels een bekend beeld vanuit de straten van de Jemenitische hoofdstad Sana’a: demonstranten dragen een gewonde lotgenoot naar het ziekenhuis na gevechten met regeringstroepen. Foto AP / Hani Mohammed

Na een staakt-het-vuren dat even nageleefd leek te worden, is het vandaag weer tot confrontaties gekomen tussen Jemenitische demonstranten en het regime van (de nog altijd in Saudi-Arabië verblijvende) Ali Abdullah Saleh.

Minstens negen mensen kwamen vandaag om het leven bij gevechten in de hoofdstad Sana’a, volgens bronnen bij het ziekenhuis en veiligheidsdiensten. Zes van hen vonden de dood toen regeringstroepen een groep van duizenden demonstranten onder vuur namen met mortiergeschut en granaten. Ook scherpschutters belaagden de demonstranten, die zich hadden verzameld op het plein in het centrum van de stad.

Daarnaast werden drie omstanders gedood door een mortiergranaat die afging in het noorden van de stad. Dat deel van Sana’a, Hassaba, is de thuisbasis van verschillende stamhoofden die in maart overstapten naar de zijde van de antiregeringsbetogers.

Door de doden van vandaag steeg het totaal aantal sinds afgelopen zondag naar ongeveer honderd. Het is daarmee een van de gewelddadigste periodes sinds het begin van de opstand in Jemen, zo’n zeven maanden geleden. Bovendien lijkt de hoop op een machtsoverdracht door Saleh op korte termijn, voorgesteld door de Golf Samenwerkingsraad (GCC) en ondersteund door de VS, wederom vervlogen.