Paus waarschuwt Duitsers religie niet uit het oog te verliezen

Paus Benedictus XVI heeft bij zijn bezoek aan de Bondsdag in Duitsland de aanwezige parlementariërs op het hart gedrukt ethiek niet op te offeren voor politieke macht. Om zijn betoog kracht bij te zetten haalde hij de wanpraktijken van het Nazi-regime aan.

De paus begon zijn officiële staatsbezoek aan Duitsland te midden van protesten van zowel burgers als wetgevers. Een honderdtal leden van de oppositie bleven weg bij zijn bezoek aan de Bondsdag, omdat die de scheiding van kerk en staat geweld aan zou doen. De paus bezoekt het land onder meer in een poging om de sterke ontkerkelijking een halt toe te roepen.

De paus, die voor het eerst in de geschiedenis een bezoek bracht aan het Duitse parlement, sprak zijn publiek ongeveer twintig minuten lang toe. Hij zei dat “Wij Duitsers uit eigen ervaring” weten wat er gebeurt wanneer macht wordt uitgebuit.

Joseph Aloisius Ratzinger, zelf van Duitse afkomst, werd bij aanvang van zijn vierdaagse verblijf op het vliegveld welkom geheten door bondskanselier Angela Merkel en president Christian Wulff. Hij begroette daar leden van de katholieke kerk en kinderen met geel-witte vlaggetjes, de kleuren van het Vaticaan.

Buiten het vliegveld hadden zich tientallen demonstranten verzameld. Zij protesteerden tegen de in hun ogen achterhaalde visie van het Vaticaan op de rol van vrouwen, anticonceptiemiddelen en homoseksualiteit. Daarnaast speelt de kwestie van seksueel misbruik in de kerk een grote rol bij velen.

Bekijk hier beelden van het bezoek van de paus aan de Bondsdag:

http://www.youtube.com/watch?v=ygLHz4kf_9Q