OM eist 12 maanden cel tegen Damschreeuwer

De dodenherdenking van 2010. Still NOS

Het Openbaar Ministerie heeft vanmorgen 12 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen de man die vorig jaar met een schreeuw de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam verstoorde.

Ook zou de man op 4 mei niet meer op de Dam mogen komen.

Bij de paniek na de schreeuw raakten vorige jaar een tiental mensen gewond. Acht slachtoffers eisten vanmorgen een schadevergoeding. Zij hebben botbreuken opgelopen en claimen psychische schade.

De 39-jarige verdachte was zelf niet naar de zitting gekomen. Volgens zijn advocaat Theo Hiddema is zijn cliënt “een man van stemmingen en humeuren”. Hij “ziet niet altijd het belang van deze zitting”. De verdachte heeft de afgelopen dagen wel interviews gegeven aan een groot aantal media.

De verdachte, hij noemt zich David, heeft steeds gezegd dat hij het niet op de aanwezige koningin had voorzien. Maar een getuige hoorde hem de middag van 4 mei tegen een caissière zeggen:

“Wat jammer dat de aanslag op de koningin vorig jaar in Apeldoorn mislukt is. Ik hoop dat ze vanavond wordt vermoord.”

In zijn gsm zat een groot aantal foto’s van hemzelf voor het monument op de Dam, van verschillende data. Toch legt het OM hem niet ten laste dat hij heeft geprobeerd een aanslag te plegen op de koningin. Officier Otto van der Bijl:

“Niet uit te sluiten valt dat de verdachte in een opwelling heeft besloten tot kwaadaardige baldadigheid.”

De Damschreeuwer staat bij de politie in de boeken als veelpleger. Vanmorgen werd hem ook winkeldiefstal en vernieling ten laste gelegd. Hij heeft bekend dat hij op 4 april vorig jaar een ruit in het huis van zijn moeder in Harlingen heeft ingegooid. Zij wilde hem niet binnenlaten. Ook heeft hij op 28 maart en 12 juni kleding en schoenen gestolen uit De Bijenkorf in Amsterdam.

Een van de slachtoffers vertelde dat hij dit jaar niet meer naar de Dam durfde voor de Dodenherdenking op 4 mei, nadat hij die twintig jaar had bijgewoond. Een oudere vrouw vertelde dat ze haar sleutelbeen had gebroken toen ze onder de voet werd gelopen. Ze dacht “werkelijk” dat haar laatste uur was aangebroken. ‘s Nachts herbeleefde ze die doodsangst nog geregeld.

De verdachte heeft vijf weken vastgezeten na de Dodenherdenking in 2010. Hij verklaarde bij de politie dat hij zich niet verantwoordelijk voelt voor de gewonden die zijn gevallen.

“Een schreeuw heeft nog nooit een botbreuk veroorzaakt.”