NAVO: binnen 90 dagen einde missie Libië

Caption: An anti-Gaddafi fighter test fires his sniper rifle at a strategic checkpoint north of the besieged Libyan city of Bani Walid, as forces loyal to Libya's new government prepare for a full-scale assault to retake one of Muammar Gaddafi's last remaining strongholds September 22, 2011. REUTERS/Saad Shalash (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST CONFLICT)
Caption: An anti-Gaddafi fighter test fires his sniper rifle at a strategic checkpoint north of the besieged Libyan city of Bani Walid, as forces loyal to Libya's new government prepare for a full-scale assault to retake one of Muammar Gaddafi's last remaining strongholds September 22, 2011. REUTERS/Saad Shalash (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST CONFLICT) Een opstandeling bij Gaddafi-bolwerk Bani Walid. Foto Reuters / Saad Shalash

De NAVO is ervan overtuigd dat de militaire missie in Libië binnen negentig dagen tot een einde komt. Dat is eveneens de termijn waarmee de interventie gisteren werd verlengd.

Dat verklaarde luitenant-generaal en commandant van de missie in Libië, Charles Bouchard, tijdens een persconferentie, meldt persbureau Reuters. Bouchard: “Ik heb er vertrouwen in dat we de missie met succes zullen beëindigen binnen de beperkingen die het mandaat ons geeft.”

Volgens Bouchard blijft de verdreven leider Moammar Gaddafi nog steeds een bedreiging voor de Libische bevolking. Gaddafi zou nog steeds zijn troepen het bevel geven om burgers aan te vallen.

De strijders van de Nationale Overgangsraad vechten nog om de controle over de laatste overgebleven Gaddafi-bolwerken in Libië, waaronder Sirte. Gisteren namen zij Sabha met weinig moeite in. Alleen de steden Bani Walid en Sirte zijn nog niet veroverd.

Gisteren maakte de NAVO bekend de missie in Libië voor de tweede maal te verlengen sinds het begin van de operatie op 31 maart. Ook Nederland wil de deelname aan de NAVO-missie verlengen. De Nederlandse bijdrage blijft bestaan uit een Nederlandse mijnenjager, zes F-16′s (waarvan twee als reserve) en stafcapaciteit.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld