Wordt hun positie nu beter?

Op homoseksualiteit staat geen ontslag meer in het Amerikaanse leger, maar betekent dit ook dat homo’s en lesbiennes nu massaal veilig uit de kast kunnen komen? „Dit gaat heel veel verbeteren”, zegt Peter Kees Hamstra van de SHK. Hij adviseerde de Amerikanen over hoe ze de acceptatie binnen het leger kunnen verbeteren. „Of mensen nu al uit de kast komen, hangt af van hoe veilig ze zich voelen in hun directe werkomgeving.”

Hamstra verwacht dat de acceptatie geleidelijk toe zal nemen. Daartoe adviseerde hij de legertop zich uitdrukkelijk achter de afschaffing van het verbod te scharen, veel aandacht te besteden aan educatie over homoseksualiteit en niet te snel een grote toename van de acceptatie te verwachten.

De VS lijken daar gehoor aan te geven. Volgens het Pentagon hebben meer dan 1,9 miljoen van de 2,2 miljoen militairen en reservisten al een cursus over omgang met homoseksualiteit gevolgd. Onderdeel daarvan was bijvoorbeeld de vraag wat een bevelhebber moet doen als er berichten zijn dat een militair regelmatig rondhangt bij een homobar. Het antwoord luidt dat de bevelhebber zo’n bar niet tot verboden gebied kan maken alleen omdat de bezoekers er overwegend homoseksueel zijn.