Wetenschap voor rechter om aardbeving

In het Italiaanse stadje L’Aquila is gisteren het proces begonnen tegen zes wetenschappers en een ambtenaar die in 2009 het gevaar voor een aardbeving zouden hebben onderschat. In april dat jaar eiste een forse beving meer dan 300 doden. Een week eerder gaven de zeven verdachten, die lid waren van een overheidscommissie voor rampen, een geruststellende verklaring uit over het bevingsgevaar. Zij worden nu beschuldigd van doodslag.

Eén van de klagers, de chirurg Vincenzo Vittorini, die zijn vrouw en dochter verloor bij de ramp, voelt zich „verraden” door de wetenschap, zegt hij in het wetenschappelijke tijdschrift Nature . Aardbevingen zijn niet te voorspellen, zo realiseert hij zich. Maar de boodschap ‘blijf kalm, maak u geen zorgen’ zou hebben bijgedragen aan het grote aantal slachtoffers. Wetenschappers uit de hele wereld hebben geprotesteerd tegen de manier waarop hun Italiaanse collega’s zich nu voor de rechter moeten verantwoorden. Volgens Nature heeft het proces al „een verkillend effect” gehad op de bereidheid van wetenschappers om zich uit te laten via de media. (NRC)