Wat is er nu veranderd?

„Het zal een enorme opluchting zijn”, zei Josh Seefried tegen CNN, kort voordat de al jaren omstreden regel ‘don’t ask, don’t tell’ in het Amerikaanse leger gisteren te vervallen kwam. Vanaf nu kunnen homoseksuele en lesbische soldaten openlijk voor hun geaardheid uitkomen, zonder de kans te lopen ontslagen te worden. Tot nu toe was Seefried onder het pseudoniem J.D. Smith een bekende voorvechter in de Amerikaanse media voor afschaffing van het verbod op homoseksualiteit. Seefried, die bij de luchtmacht werkt, is nu uit de kast en vele anderen volgen. In het vanaf gisteren verspreide nummer van Outserve Magazine, dat zich richt op homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (‘hlbt-mensen’) in het leger, komen 101 militairen voor het eerst voor hun geaardheid uit. „Eindelijk heeft ons land ons geaccepteerd”, schrijft sergeant Jonathan Mills. Het leger zelf organiseerde geen festiviteiten, maar onder andere in Washington werd op een feest afgeteld tot er om twaalf uur maandagnacht een einde kwam aan ‘don’t ask, don’t tell’. Naar schatting dienen er 70.000 ‘hlbt-mensen’ in het Amerikaanse leger.