Verhoeven maakt film samen met publiek

„Meet the dream team” en „Welkom door een icoon”, heet het op de website van Entertainment Experience. En: „Paul Verhoeven is op zoek naar jou.” Tamelijk ronkend ging gisteren het nieuwe project van start waarbij filmregisseur Paul Verhoeven samen met het publiek een nieuwe film zal gaan maken.

De aftrap zal worden gegeven door Verhoeven zelf met een filmpje van drie minuten naar een scenario van Kim van Kooten. Het project moet volgens de site „een ambitieuze en innovatieve mijlpaal in de vaderlandse en internationale filmgeschiedenis; de eerste User Generated Movie: De Nieuwe Verhoeven!”

Van Kootens script begint met een bepaald ongezellig verjaardagsfeestje – man, vrouw en twee opgeschoten kinderen – en schakelt dan over naar een jonge vrouw die zwanger is en een positiejurk aan het kopen is, om daarna geheel onverwacht op het feestje te verschijnen. Vooral aanknopingspunten voor een relatiekomedie dus.

De daaropvolgende episodes kan het publiek maken, die daarbij tips en aanwijzingen krijgt van professionals: regietips van Verhoeven en Martin Koolhoven, aanwijzingen voor het scenario van Van Kooten en Robert Alberdingk Thijm. Ook de disciplines filmmuziek met Fons Merkies, montage, acteren en ook games zijn vertegenwoordigd.

Het project moet binnen zes maanden een film van 30 minuten opleveren. Na elk verfilmd deel krijgen deelnemers drie weken de tijd om een vervolgdeel van het scenario in te sturen. Tot de initiatiefnemers van Entertainement Project behoren internetprovider Ziggo, filmjournalist René Mioch en dagblad De Telegraaf. De eerste audities voor het filmproject van Verhoeven zijn aanstaande zaterdag.