Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Verhagen: taalgebruik Wilders verdient niet de schoonheidsprijs

Wilders vanmiddag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Het taalgebruik van gedoogpartner Geert Wilders (PVV) verdient niet de ‘schoonheidsprijs’. Dat zei vicepremier Maxime Verhagen (CDA) vanavond na afloop van de eerste dag van de Algemene Beschouwingen. “Als het was bedoeld als humor heeft hij de plank misgeslagen”, zei de minister.

Wilders haalde tijdens zijn inbreng hard uit naar de “corrupte Grieken” en had voor verschillende Kamerleden een sneer, aldus persbureau Novum. Zo zei hij dat het in opspraak geraakte Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) tijdens een debat over Griekenland afwezig was, omdat ze ergens “belangen lag te verstrengelen”.

Na een vraag van Alexander Pechtold (D66) antwoordde Wilders dat hij diens “diarree” zou beantwoorden. Na het eind van het betoog van Wilders eiste SP-fractieleider Emile Roemer een reactie van premier Mark Rutte (VVD) op al deze aantijgingen. “Gedoogt het kabinet de PVV nog wel”, zo wilde hij weten.

Rutte belooft morgen in te gaan op taalgebruik Wilders

Rutte zei na afloop dat hij Roemer niet schriftelijk zal antwoorden. Tijdens het vervolg van het debat morgen zal hij wel ingaan op de kwestie. Inhoudelijk wilde de premier daar niet op vooruitlopen. Verhagen zei dat hij niet gaat oer de uitlatingen van de PVV, die niet voor niets een gedoogpartij is. Over een aantal punten verschillen de PVV en het CDA principieel van mening, aldus de vicepremier.

Sybrand van Haersma Buma (CDA) zei na afloop van het debat dat hij het “respect” miste bij Wilders. Hij heeft het betoog met “plaatsvervangende schaamte” aangehoord. “Er zijn ook fatsoensgrenzen.” Job Cohen (PvdA) reageerde laconiek. “De toon van de PVV kennen we. Ik word er niet blij van.” Wilders zei tijdens het debat al dat hij niet van plan is zijn toon te matigen.

Lees ons liveblog terug voor al het nieuws, de achtergronden en de duiding bij het debat van vandaag.