Vanaf morgen toch weer betalen voor id-kaart

De aanvraag van een identiteitskaart kost vanaf morgen toch weer geld. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) past daarvoor met een spoedwet de regels aan. Dat meldt zijn woordvoerder aan persbureau Novum. Mensen die al een kaart hebben aangevraagd krijgen hem nog wel gratis.

De Hoge Raad bepaalde eerder deze maand dat gemeenten geen leges mogen vragen voor de identiteitskaart, omdat aanvragers er te weinig belang bij hebben. Sindsdien was de kaart gratis. Het oordeel zorgde voor een stormloop bij gemeenten, die inwoners in een aantal gevallen opriepen te wachten met de aanvraag.

Het wetsvoorstel van minister Donner repareert het gebrek aan grondslag voor de legesheffing door in de wetgeving op te nemen dat er betaald moet worden. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen zal het met terugwerkende kracht gelden. Zolang die procedure loopt moet aanvragers van een id-kaart gewoon weer betalen.