Uitgelicht

Film

Mongol (Sergei Bodrov, 2007, Rusland/Duitsland/Kazachstan). Grootscheepse actiefilm is het eerste deel van beoogde trilogie over het leven van de Mongoolse veldheer Djengis Khan (circa 1162-1227). Dit deel eindigt bij de vereniging van de Mongoolse stammen. De vele veldslagen worden schaamteloos bloederig in beeld gebracht. RTL7, 20.30-23.00u.

50 First Dates (Peter Segal, 2004, VS). In komische variant op mengsel van Groundhog Day en Memento heeft Drew Barrymore geen kortetermijngeheugen. Daarom kan Adam Sandler haar elke dag strikken voor een eerste afspraak. Mooi plot, maar ook vervelende grappen over kots en tepels.RTL5, 20.30-22.30u.

Tenderness (John Polson, 2009, VS). Verfilming van roman van Robert Cormier waggelt tussen thriller en psychologische studie naar drie eenzame figuren met elk hun eigen trauma’s: een psychopathische moordenaar (Jon Foster), een tienermeisje (Sophie Traub) wier ouders door hem werden omgelegd en de halfgepensioneerde politie inspecteur Russell Crowe.RTL8, 20.30-22.35u.

The Neighbor (Eddie O’Flaherty, 2007, VS). Romantische komedie. Alleenstaande vader Matthew Modine vraagt ambitieuze buurvrouw Michèle Laroque om zich uit te geven voor zijn nieuwe geliefde tijdens de bruiloft van zijn ex.RTL5, 22.30-00.30u.

Informatief

Good bye, Moubarak! Franse documentaire die de stemming peilde onder het Egyptische volk, kort voordat daar in januari het oproer uitbrak. In deze in november en december 2010 opgenomen film onder meer gesprekken met vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap, Mohamed ElBaradei (voormalig directeur van het IAEA en Nobelprijswinnaar), oppositieleider Ayman Nour (die van 2005 tot 2009 op last van Mubarak gevangen zat), vakbondsleiders en jonge bloggers uit Kairo.Arte, 20.15-21.25u.

Labyrint: de zon – kraken of maken. In 1859 is al eens gebleken wat voor dodelijke impact een grote zonnestorm op aarde kan hebben: mensen die het telegraafsysteem van die tijd bedienden werden geëlektrocuteerd als gevolg van de botsing van de zonnestorm met het magnetische veld van de aarde. Wetenschappers verwachten dat een storm van dergelijke omvang in de komende jaren weer de aarde zal bereiken. Het probleem is dat ze niet in staat zijn om het moment van zo’n storm precies te voorspellen. Ned.2, 20.50-21.25u.

Abdelkrim et la guerre du Rif. Documentaire over de onder autochtone Nederlanders vrijwel onbekende opstand van Berberstammen tegen de kolonisatie van Marokko door Frankrijk en Spanje. In 1921 komen bewoners van het Rifgebergte, onder leiding van Mohamed Ben Abdelkrim El-Khattabi, in opstand tegen de Europese overheersers. In juli wordt een Spaans leger onder generaal Fernández Silvestre bij Anoual vernietigend verslagen. El-Khattabi roept een republiek uit en probeert ook de door Franse troepen bezette delen van zijn land te bevrijden. Maar Spanje en Frankrijk slaan meedogenloos terug: de Franse generaal Pétain krijgt in 1925 de beschikking over mosterdgas, waarmee vanuit vliegtuigen hele dorpen worden uitgemoord. Zo wordt de rebellie gesmoord in het bloed van duizenden burgerdoden. Arte, 22.00-22.50u.

Zoom: Erschüttert, enttäuscht, entfremdet. Aan de vooravond van het bezoek van de paus aan Duitsland deze reportage over de vertrouwenscrisis binnen de Rooms-Katholieke Kerk aldaar. Vorig jaar zijn 181.000 Duitsers uit de kerk getreden. De meesten omdat zij geen vertrouwen meer hebben in een instituut waarvan de medewerkers beschuldigd worden van steeds meer wandaden en de reacties van de kerkleiders daarop als onbevredigend worden beschouwd. ZDF, 22.45-23.15u.

Sarah’s barbaren. Serie waarin Sarah Meuleman op zoek gaat naar kunstenaars die hoge en lage kunst met elkaar verbinden. Ed Templeton (Californië) is wereldberoemd als een van de eerste professionele skateboarders. In zijn foto’s geeft hij een intiem beeld van de skatescene prijs. Templeton fotografeert, schildert en tekent. Hij exposeert zijn werk in musea over de hele wereld. Ned.2, 22.55-23.40u.

Drama

L’école du pouvoir. Tweede en laatste deel van tv-drama over de lotgevallen van een vijftal idealistische ‘énarques’ (studenten aan de prestigieuze École Nationale d’Administration, die opleidt voor hoge posten in politiek en ambtenarij). Vanavond: na hun afstuderen krijgen de vijf banen op verschillende ministeries. Links, onder leiding van Mitterrand, heeft net de macht overgenomen. Al gauw botsen hun idealen met de harde werkelijkheid van het politieke machtsspel. Er moeten keuzes gemaakt worden: carrière of overtuiging. Die keus blijkt voor de een makkelijker dan voor de ander. Met Nederlandse ondertiteling. TV5, 23.50-01.55u.