uitgelicht

Mongol, eerste deel van filmtrilogie over Djengis Khan. RTL7, 20.30u.
Mongol, eerste deel van filmtrilogie over Djengis Khan. RTL7, 20.30u.

Film

Mongol (Sergei Bodrov, 2007, Rusland/Duitsland/Kazachstan). Grootscheepse actiefilm is het eerste deel van beoogde trilogie over het leven van de Mongoolse veldheer Djengis Khan (ca. 1162-1227). Dit deel eindigt bij de vereniging van de Mongoolse stammen. De vele veldslagen worden schaamteloos bloederig in beeld gebracht.RTL7, 20.30-23.00u.

50 First Dates (Peter Segal, 2004, VS). In komische variant op mengsel van Groundhog Day en Memento heeft Drew Barrymore geen kortetermijngeheugen. Daarom kan Adam Sandler haar elke dag strikken voor een eerste afspraak. Mooi plot, maar ook vervelende grappen over kots en tepels. RTL5, 20.30-22.30u.

Tenderness (John Polson, 2009, VS). Verfilming van roman van Robert Cormier waggelt tussen thriller en psychologische studie over drie eenzame figuren die ieder met hun eigen trauma’s worstelen: een psychopathische moordenaar (Jon Foster), een tienermeisje (Sophie Traub) wier ouders door hem werden omgelegd en de half-gepensioneerde politie-inspecteur Russell Crowe.RTL8, 20.30-22.35u.

The Neighbor (Eddie O’Flaherty, 2007, VS). Romantische komedie. Alleenstaande vader Matthew Modine vraagt ambitieuze buurvrouw Michèle Laroque om zich uit te geven voor zijn nieuwe geliefde tijdens de bruiloft van zijn ex.RTL5, 22.30-00.30u.

Informatief

Goodbye, Moubarak! Franse documentaire die de stemming peilde onder Egyptenaren kort voordat die in opstand kwamen. In deze in november en december 2010 opgenomen film onder meer gesprekken met vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap, Mohamed ElBaradei (voormalig directeur van het IAEA en Nobelprijswinnaar), oppositieleider Ayman Nour (die van 2005 tot 2009 op last van Mubarak gevangen zat), vakbondsleiders en jonge bloggers uit Kairo. Arte, 20.15-21.25u.

Labyrint: de zon - kraken of maken. In 1859 is al eens gebleken welke dodelijke gevolgen een zonnestorm kan hebben: mensen die het telegraafsysteem van die tijd bedienden werden geëlektrocuteerd als gevolg van de botsing van zonnedeeltjes met het magnetische veld van de aarde. Wetenschappers verwachten in de komende jaren weer zo’n storm. Het probleem is echter dat ze niet in staat zijn om het precieze moment te voorspellen. Ned.2, 20.50-21.25u.

Abdelkrim et la guerre du Rif. Documentaire over de onder autochtone Nederlanders vrijwel onbekende opstand van Berberstammen tegen de kolonisatie van Marokko door Frankrijk en Spanje. In 1921 komen bewoners van het Rifgebergte, onder leiding van Mohamed Ben Abdelkrim El-Khattabi, in opstand tegen de Europese overheersing. In juli wordt een Spaans leger bij Anoual vernietigend verslagen. El-Khattabi roept een republiek uit en probeert ook de door Franse troepen bezette delen van zijn land te bevrijden. De Fransen en Spanjaarden slaan meedogenloos terug: de Franse generaal Philippe Pétain krijgt in 1925 de beschikking over mosterdgas en laat daarmee vanuit vliegtuigen hele dorpen uitmoorden. De rebellie wordt gesmoord in het bloed van 150.000 burgerdoden. Arte, 22.00-22.50u.

Zoom: Erschüttert, enttäuscht, entfremdet. Aan de vooravond van het bezoek van de paus aan Duitsland deze reportage over de vertrouwenscrisis binnen de Rooms-Katholieke Kerk aldaar. Vorig jaar zijn 181.000 Duitsers uit de kerk getreden. De meesten vanwege de wandaden waarvan de medewerkers beschuldigd worden en de manier waarop de kerkleiders daarop reageren.ZDF, 22.45-23.15u.

Sarah’s barbaren. Serie met portretten van kunstenaars die hoge en lage kunst met elkaar verbinden. Ed Templeton is beroemd als een van de eerste professionele skateboarders. In zijn foto’s geeft hij de geheimen van de skatescene prijs. Templeton fotografeert, schildert en tekent. Hij exposeert zijn werk in musea over de hele wereld. Ned.2, 22.55-23.40u.

Drama

L’école du pouvoir. Tweede, laatste deel van televisiedrama over de lotgevallen van een vijftal idealistische ‘énarques’ (studenten aan de prestigieuze École Nationale d’Administration, die opleidt voor hoge posten in politiek en ambtenarij). Na hun afstuderen krijgen de vijf banen op diverse ministeries. Links, onder Mitterrand, heeft net de macht overgenomen. Al snel botsen idealen met de harde werkelijkheid van het politieke machtsspel. Er moeten keuzes gemaakt worden: carrière of overtuiging. Die keus is voor de een makkelijker dan voor de ander. Nederlands ondertiteld. TV5, 23.50-01.55u.