The Guardian hoeft bronnen afluisterschandaal NotW niet prijs te geven

Kranten van Rupert Murdochs News Corp., zoals News of the World, kwamen door het schandaal zwaar onder druk van de publieke opinie te staan. Foto AFP / Ben Stansall

The Guardian hoeft zijn bronnen voor de artikelen over de afluisterpraktijken van het inmiddels opgedoekte sensatieblad News of the World niet prijs te geven. Scotland Yard ziet er “op dit moment” van af journalisten van de Britse kwaliteitskrant te dwingen tot bekendmaking.

Het afluisterschandaal bracht na de onthullingen van The Guardian een niet aflatende stroom onthullingen aan het rollen. Een politieagent wordt ervan verdacht informatie over het politieonderzoek naar de afluisteraffaire aan de krant te hebben gelekt.

The Guardian schreef vrijdag dat de politie de krant via de rechter probeerde te dwingen zijn bronnen prijs te geven. Het dagblad zei zich daar met hand en tand tegen te zullen verzetten, en kreeg daarin steun van zijn concurrenten.

De politie overlegt nu met het openbaar ministerie over haar volgende stap in het onderzoek naar de lekkende agent. In een verklaring bezweert zij dat het niet haar bedoeling was “om journalisten aan te pakken of aan hun plicht om hun bronnen te beschermen voorbij te gaan”.