Standard & Poor’s verlaagt ratings Italiaanse banken

Het kantoor van kredietbeoordelaar Standard & Poor's in New York, gefotografeerd op 2 augustus jl. Foto Reuters / Brendan McDermid

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft vanavond de langetermijn ratings van zeven Italiaanse banken verlaagd. Dat meldt persbureau AP.

Gisteren verlaagde S&P de kredietwaardigheid van Italië al met één stap. In een verklaring laat de kredietbeoordelaar weten de rating van de banken te verlagen vanwege de grote rol die de financiële instellingen spelen bij de Europese schuldencrisis. Ook spreekt S&P van een “negatief vooruitzicht”. Dat betekent dat de kans aanwezig is dat de kredietstatus van de banken in de nabije toekomst nog verder zal worden verlaagd.

Ook Amerikaanse banken afgewaardeerd

Een andere kredietbeoordelaar, Moody’s, heeft vanavond twee Amerikaanse banken afgewaardeerd. De kredietwaardigheid van Bank of America ging met twee stappen omlaag, de rating van Wells Fargo met één stap.

Moody’s denkt dat het minder waarschijnlijk is dat de Amerikaanse overheid de banken te hulp schiet wanneer dat nodig is omdat de risico’s op besmetting nu minder acuut zijn. De kredietbeoordelaar benadrukte dat de verlagingen niet komen door een eventuele verzwakking van de intrinsieke kredietwaardigheid van de banken, meldt persbureau Dow Jones.