Staakt-het-vuren in Jemen lijkt stand te houden

Jemenieten bereiden graven voor nadat tientallen mensen gedood werden bij geweld tussen demonstranten en de regering. Meer dan zeventig mensen kwamen om het leven in de afgelopen drie dagen.
Jemenieten bereiden graven voor nadat tientallen mensen gedood werden bij geweld tussen demonstranten en de regering. Meer dan zeventig mensen kwamen om het leven in de afgelopen drie dagen. Foto AFP / Mohammed Huwais

Het staakt-het-vuren dat gisteren in de Jemenitische hoofdstad Sana’a werd gesloten tussen de regering en haar tegenstanders lijkt grotendeels stand te houden. Daarmee kwam een einde aan drie dagen van geweld waarbij meer dan zeventig mensen om het leven kwamen.

Inwoners van Sana’a namen de relatieve rust te baat om hun huis uit te gaan om voedsel en andere voorraden in te slaan. Velen haasten zich echter terug naar huis toen in de buurt van de woning van de vicepresident hevig werd geschoten. Er zijn geen berichten van slachtoffers.

In Jemen wordt sinds februari gedemonstreerd voor het vertrek van president Ali Abdullah Saleh. De protesten begonnen vreedzaam, maar verhardden naarmate de autoriteiten harder optraden. Saleh raakte in juni gewond toen zijn paleis in Sana’a werd beschoten. Hij vertrok naar Saudi-Arabië om zich te laten behandelen en is nog steeds niet teruggekeerd, maar hij blijft weigeren om af te treden.