Saab krijgt alsnog bescherming tegen schuldeisers

Saab krijgt in hoger beroep toch uitstel van betaling.
Saab krijgt in hoger beroep toch uitstel van betaling. Foto NRC / Arjan de Jongh

Saab heeft in hoger beroep alsnog toestemming gekregen voor een vrijwillige reorganisatie, die het noodlijdende bedrijf voor drie maanden beschermt tegen haar schuldeisers. Dat is vandaag bekendgemaakt.

De autofabrikant vroeg om een reorganisatie om een failissement te voorkomen. Topman Victor Muller verzocht de Zweedse rechtbank daar een onafhankelijke toezichthouder voor aan te stellen. Tijdens zo’n reorganisatie heeft Saab uitstel van betaling en bekijkt de toezichthouder hoe schuldeisers en werknemers op termijn vergoed kunnen worden.

Met de beslissing wint Saab vooral tijd. Chinese investeerders zijn bereid geld te steken in het bedrijf, maar dat geld is vooralsnog niet beschikbaar. De betreffende autofabrikanten, Youngman en Pangda, wachten nog op toestemming van de Chinese overheid voor een eventuele deal. Wel maakte Saab vorige week bekend dat er zeventig miljoen euro aan overbruggingskrediet is vrijgemaakt door technologische licenties te verkopen.

Door de financiële problemen ligt de productie bij Saab al sinds april stil. Bovendien was augustus de derde opeenvolgende maand dat de salarissen niet op tijd betaald konden worden.

Het verzoek tot uitstel van betaling middels een reorganisatie werd eerder afgewezen, waarna Saab in hoger beroep ging.