Republikeinen: Fed mag niet stimuleren

Een groep invloedrijke Republikeinse Congresleden heeft Ben Bernanke, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gisteren een brief gestuurd met het verzoek om de economie niet verder te stimuleren. Volgens hen is het niet bewezen dat de maatregelen van de Fed goed zijn voor de economie en het Amerikaanse volk.

De brief komt op een gevoelig moment: de Fed, die vrij hoort te zijn van politieke invloed, zit middenin een tweedaagse vergadering over het verlagen van de langetermijnrente. De Amerikaanse economie zou een impuls moeten krijgen door lenen goedkoper te maken. Verwacht wordt dat de Fed vanmiddag een aankondiging zou doen.

De vier ondertekenaars van de brief – leiders van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat – lieten Bernanke eerder al een weten dat hij moet ophouden met stimuleren. De Fed houdt de rente laag en pompt geld in de economie sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008. In de nieuwste brief zeggen de Republikeinen dat dit ruime monetaire beleid van de Fed „waarschijnlijk heeft geleid tot meer schommelingen en onzekerheid in onze al zwakke economie”.

Republikeinse politici hebben de afgelopen maanden hun twijfels geuit over de politieke onafhankelijkheid van de Fed. Zij beschuldigen president Obama ervan dat hij de centrale bank achter de schermen onder druk zet te blijven stimuleren en zo zijn populariteit te steunen.

Rick Perry, een Republikeinse presidentskandidaat, zorgde vorige maand voor ophef toen hij zei dat Bernanke „verraad” pleegt als hij nog een keer de geldvoorraad verruimt. Michele Bachmann, een andere kandidaat voor de Republikeinse nominatie, stuurde vorig jaar een brief aan Bernanke om hem te weerhouden van een nieuwe ronde van monetaire stimulering.