Powernap

A German soldier rests during a break while on long term patrol near Char Darah, outside Kunduz, Afghanistan, Monday, Sept. 19, 2011. (AP Photo/Anja Niedringhaus)
A German soldier rests during a break while on long term patrol near Char Darah, outside Kunduz, Afghanistan, Monday, Sept. 19, 2011. (AP Photo/Anja Niedringhaus) AP

Een Duitse soldaat neemt even pauze tijdens een patrouille in Char Darah, een district van de noordelijke Afghaanse provincie Kunduz. Nederland leidt in die provincie lokale politiemensen op, maar wil nadrukkelijk geen militaire bijdrage meer leveren aan de strijd tegen opstandelingen.

Duitsland wél: dat land heeft ongeveer 5.000 militairen in het land in het kader van de NAVO-missie ISAF, van wie de meesten in Kunduz bezig zijn. Het is gevaarlijk werk: de afgelopen tien jaar zijn er 53 Duitse militairen omgekomen in de strijd tegen de Talibaan en andere opstandelingen.

In het relatief veilige noorden is sinds begin dit jaar het aantal zelfmoordaanslagen en aanslagen met bermbommen toegenomen. In mei werd er de politiechef van Noord-Afghanistan door een bomaanslag gedood, vorige maand werden in Kunduz-stad vier Afghaanse bewakers gedood bij een zelfmoordaanslag op een gastenverblijf dat werd gebruikt door een Duitse hulporganisatie. Volgens de Talibaan, die die laatste aanslag opeisten, was het verblijf „een centrum van de Duitse inlichtingendienst en private beveiligers” en dus een legitiem doelwit. Eerder deze maand kwamen vier burgers om het leven door een bermbom.

Duitsland blijft zeker tot en met januari 2012 actief in het noorden van Afghanistan, maar de regering hoopt de inzet van troepen vanaf nu wel geleidelijk terug te schroeven. De Afghanistan-missie heeft veel steun verloren onder de Duitse bevolking, onder meer omdat de regio steeds onveiliger wordt, ondanks de inzet van buitenlandse militairen.