Partij Sarkozy: eed aan leger voor nieuwkomers

Moeten genaturaliseerde en meerderjarige Fransen voortaan trouw zweren aan de Franse vlag en het Franse leger? Als teken van liefde voor het (nieuwe) vaderland, en als belofte dat ze bij een eventuele oorlog de wapens zullen opnemen ter verdediging van la patrie?

Als het aan Jean-François Copé ligt wel. Het is een van de 29 voorstellen die de partijvoorzitter van de UMP in de Assemblée Nationale wil voorleggen tijdens een partijconventie over nationale veiligheid. De ‘eed van trouw’, naar Amerikaans voorbeeld, moet de band met Frankrijk versterken. Eerder al was Copé een gangmaker in het debat over nationale identiteit, dat uiteindelijk vooral over de plaats van de islam in Frankrijk zou gaan.

De socialistische oppositie ziet in het voorstel een poging van de UMP om kiezers van het rechts-radicale Front National te winnen. „Beetje een vreemd voorstel voor de partij die de militaire dienstplicht heeft afgeschaft”, zegt François Hollande. Hollande is de belangrijkste kandidaat om het namens de PS op te nemen tegen Nicolas Sarkozy in 2012. Volgens Hollande kan de trouw aan Frankrijk beter benadrukt worden zonder dat er wapens mee gemoeid zijn. Marine Le Pen van het Front National spreekt van een valse discussie. „Alweer iets wat Sarkozy wil importeren uit de Verenigde Staten, daar houdt hij wel van.”