Oppositie verwijt Rutte gebrek aan visie, weer hoofdrol voor Wilders

Cohen, Sap en Pechtold vanmiddag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Wilders is vanavond bij de Algemene Politieke Beschouwingen hard in aanvaring gekomen met het CDA en de linkse oppositie. De oppositiepartijen namen verder het kabinet-Rutte onder vuur, dat zij kille bezuinigingen en een gebrek aan visie verwijten.

De afgelopen uren kwamen tijdens de Algemene Beschouwingen, die worden gezien als het belangrijkste politieke debat van het jaar, de fractievoorzitters van de oppositiepartijen en PVV-leider Wilders aan het woord. De laatste begon zijn inbreng met spijkerharde kritiek op Griekenland en de euro. “De Grieken hebben een monopolie op flessentrekkerij, hebben zich de euro in gefraudeerd en jarenlang de kluit belazerd”, aldus Wilders. Hij riep, zoals hij eerder heeft gedaan, op tot het houden van een referendum over de vraag of de Grieken uit de euro moeten worden gezet.

Wilders sprak ook zijn onvrede uit over de pro-Europese koers van het kabinet dat hij gedoogt. De linkse oppositie daagde hem daarop uit zijn steun aan de coalitie van VVD en CDA op te zeggen. De PVV-leider ging daar zoals verwacht niet in mee, waarop GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap Wilders letterlijk liet zien hoe hij de stekker uit het kabinet kan trekken:

Pechtold: dit kabinet is het meest conservatieve kabinet ooit

D66-leider Alexander Pechtold hield een door collega’s en journalisten geprezen betoog waarin hij het kabinet van Rutte “het meest conservatieve kabinet ooit” noemde. Volgens Pechtold “bumperkleeft” het kabinet op links en toont het “klungelduo” Rutte-De Jager geen visie over de grote economische problemen waar Nederland en Europa voor staan. GroenLinks-leider Jolande Sap zei later ongeveer hetzelfde. “U bent de premier van de stilstand, terwijl Nederland snakt naar vooruitgang”, aldus Sap.

Eerder op de dag zei CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma dat een visie van premier Rutte op de “kracht van de samenleving” mist. “De visie op de vrijheid van de economie kennen we”, zei hij. “Maar hoe zit het met de visie op de verantwoordelijkheid van de samenleving? Het CDA mist een visie op burgerschap”, aldus Buma. De CDA-fractieleider werd door collega’s van de oppositie geprezen voor zijn pro-Europese betoog.

Confrontatie tussen Cohen en Wilders over gedoogsteun

In de eerste uren van het debat vlogen PvdA-leider Cohen en Wilders elkaar geregeld in de haren. De PVV-leider noemde de PvdA van Cohen “de grootste gedoogpartij”, die slechts een “bedrijfspoedel van het kabinet-Rutte” is. Wilders doelde onder meer op de steun van de PvdA voor de financiële steun aan Griekenland. Cohen reageerde door Wilders een “kleuter” te noemen. “U kiest ervoor dit kabinet mogelijk te maken. Alleen u kunt ervoor kiezen dit kabinet ten val te brengen.”

In zijn bijdrage sprak Cohen verder zijn zorg uit over de bezuinigingsdrang van het kabinet en de gevolgen van die bezuinigingen voor de zwakkeren in de samenleving. “Niets is veilig voor de kettingzaag van Rutte”, aldus Cohen. “Het kabinet-Rutte kent van alles de prijs, maar van niets de waarde”, zo zei de PvdA-voorman.

Debat gaat morgen verder met beantwoording kabinet

De Algemene Beschouwingen gaan morgen om 10.15 uur verder. Dan begint Rutte aan de beantwoording van het kabinet in eerste termijn. Later op de dag volgt nog een tweede termijn van zowel de fractievoorzitters als het kabinet.

Lees ons liveblog terug voor al het nieuws, de achtergronden en de duiding bij het debat van vandaag.