Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Oppositie slijpt messen voor eerste Algemene Beschouwingen Rutte

Hoe zwaar wordt de storm vanuit de oppositie voor Rutte, en hoe houdt de premier zich voor het eerst staande? Foto Reuters / Yves Herman

De eerste Algemene Beschouwingen waarin Mark Rutte zich moet verantwoorden vangen vandaag aan. De oppositiepartijen gaan in debat met het kabinet over de gisteren op Prinsjesdag aangekondigde plannen. Het debat geldt als het hoogtepunt van het parlementaire jaar.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) gaf gisteren toe dat het kabinet een somber verhaal te vertellen had. “Het is inderdaad niet optimistisch, maar wel realistisch.” Ook zei hij dat rekening werd gehouden met een opstekende storm.

De oppositie nam na de troonrede van koningin Beatrix al een voorschot op de kritiek op de kabinetsplannen. Ook daarin werd het woord somber meerdere keren genoemd. SP-leider Emile Roemer miste een boodschap over vertrouwen en solidariteit. Volgens PvdA-fractievoorzitter Job Cohen ontbrak vooral leiderschap en daadkracht.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap sprak van een onbezield verhaal. D66-leider Alexander Pechtold noemde de troonrede “angstig en defensief”.

In het tv-debat op Prinsjesdag vlogen Cohen en Geert Wilders (PVV) elkaar in de haren over wie van de twee het kabinet het meest gedoogt, gedoogpartner PVV of de PvdA, die het kabinet steunt over Griekenland en het pensioenakkoord. Cohen daagde Wilders daarop uit de stekker uit het kabinet te trekken.