Obama: alleen onderhandelingen brengen vrede in Midden-Oosten

Obama vanmiddag tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in New York. Foto AFP / Stan Honda

De Palestijnen verdienen een eigen staat, maar die kan er alleen komen via directe vredesbesprekingen met Israël. Dat zei Obama vanmiddag tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Obama stelde dat hij ervan overtuigd is dat er geen gemakkelijke oplossing is voor het decennialange conflict en dat beide partijen zich in elkaar moeten verplaatsen om tot vrede te komen. Hij zei niet te geloven dat verklaringen en resoluties van de Verenigde Naties vrede zullen brengen. “Uiteindelijk zijn het de Israëli’s en de Palestijnen - niet wij buitenstaanders - die overeenstemming moeten bereiken over de kwesties die hen verdelen”, aldus Obama.

Obama roept Veiligheidsraad op Syrische regime te straffen

In zijn passage over de situatie in Syrië riep Obama de VN-Veiligheidsraad op om sancties in te stellen tegen het regime van president Assad wegens het geweld tegen de eigen bevolking. “Niet handelen is onvergeeflijk”, aldus Obama. “De vraag die voor ons ligt is simpel: staan wij achter het Syrische volk, of achter hun onderdrukkers?”

Obama prees in zijn speech ook de inspanningen van de internationale gemeenschap in Libië. “De Verenigde Naties deden de reden van hun oprichting eer aan: de Veiligheidsraad autoriseerde het gebruik van alle noodzakelijke middelen om een massamoord te voorkomen”, zei Obama over het gebruik van militaire middelen tegen Gaddafi’s regime. Hij prees voor de val van de dictator ook de Libische bevolking. “Zij lieten oneindige moed zien terwijl ze bedreigd werden met kogels en bommen.”

‘Urgente en gecoördineerde actie nodig om wereldeconomie te redden’

Obama sprak in New York ook over de wereldwijde economische problemen en zei dat “urgente en gecoördineerde” actie nodig is om uit de crisissituatie van dit moment te komen. Hij beloofde Europa te steunen bij het oplossen van de eurocrisis en riep landen wereldwijd op om de inflatie laag te houden en te proberen meer vraag in eigen land te creëren.