Revolutiestrijders succesvol in slag om Gaddafi-bolwerk Sabha

Een Libische vrouw leest een editie van de krant Arus al-Bahr met daarop de gezochte Moammar Gaddafi in vrouwenkledij. Foto AFP / Patrick Baz

Van de drie overgebleven Gaddafi-bolwerken in Libië is Sabha de minst weerbarstige gebleken. Vanochtend namen de revolutiestrijders vrijwel heel de stad in. De strijd om Bani Walid en Moammar Gaddafi’s geboorteplaats Sirte is duidelijk taaier gebleken. De vorderingen die de troepen van de Nationale Overgangsraad (NTC) maken sinds de val van Tripoli, staan in contrast met hoe voorspoedig de belegering van Sabha verliep.

Eergisteren werd al het plaatselijke vliegveld ingenomen en vandaag bezetten de anti-regimetroepen het centrum van Sabha, dat ruim honderdduizend inwoners telt. “We hebben het merendeel van Sabha in handen, alleen het district al-Manshiya niet. Dat biedt nog verzet, maar zal uiteindelijk ook veroverd worden”, aldus de NTC tegenover Reuters.

Sabha is vanuit strategisch oogpunt een belangrijke stad omdat Libië zich daarna zuidwaarts opent in een grote woestijn. Via deze route wordt gedacht dat leden van Gadaffi’s familie en regime het land zijn ontvlucht. In tegenstelling tot enkele geruchten zijn de verdreven leider zelf en zijn vooraanstaande zoon Saif al-Islam niet in Sabha aangetroffen.

Mahmoud Jibril, die namens de NTC optreed als interim premier van Libië, zegt binnen tien dagen een nieuwe regering te willen presenteren. Gisteren schaarde het ooit Gaddafi-gezinde Zuid-Afrika zich onder landen die de Overgangsraad erkennen als legitieme regering. Voor het eerst wapperde de Libische vlag van vóór het Gaddafi-tijdperk bij de Verenigde Naties.


<a