Nog eens zeven asielzoekerscentra dicht - honderden banen weg

Nog eens zeven asielzoekerscentra worden gesloten. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vandaag bekendgemaakt. Ook verdwijnen honderden banen bij het COA, dat afgelopen weekeinde in opspraak raakte.

De asielzoekerscentra in Aalten, Azelo, Bellingwolde, Crailo, Geeuwenbrug, Rotterdam en Sweikhuizen gaan dicht. Daarmee verdwijnen 2600 opvangplaatsen en ongeveer honderd arbeidsplaatsen. De bewoners worden uiterlijk 1 maart elders ondergebracht. Eerder was al besloten tot de sluiting van zeven andere centra. Vier daarvan zijn al dicht, de overige drie volgen later dit jaar.

Op het hoofdkantoor van het COA in Rijswijk verdwijnt veertig procent van de ongeveer vijfhonderd banen.

De reorganisatie vloeit voort uit een bezuiniging van 51 miljoen euro die het kabinet het COA heeft opgelegd. Die hangt weer samen met het feit dat er minder asielzoekers naar Nederland komen.

Het COA raakte zondag in opspraak. De NOS meldde toen dat de instelling geld verspilt, onder meer doordat asielzoekerscentra onnodig open worden gehouden. Bij de instelling zou een angstcultuur heersen als gevolg van het ‘schrikbewind’ van Nurten Albayrak, die bovendien ruim boven de Balkenendenorm bleek te verdienen.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft een onderzoek ingesteld en het salaris van Albayrak verlaagd.