Nieuwe pijnlijke maatregelen door trojka voor vernederd Griekenland

Venizelos spreekt parlementsleden toe tijdens een zitting vanochtend over de laatste stand van zaken rondom de tranche. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

Griekenland moet extra bezuinigingsmaatregelen nemen, en die gaan pijn doen. Minister van Financiën Evangelos Venizelos zei dat vanochtend voor aanvang van kabinetsbesprekingen waarin hij waarschijnlijk nieuwe belastingverhogingen en sanering van de publieke sector aankondigt.

Venizelos kwam gisteren redelijk positief uit gesprekken met de trojka; de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Om in aanmerking te komen voor een aanvullende tranche aan noodsteun van de trojka ter waarde van 8 miljard euro moet Griekenland extra bezuinigen over de periode 2011-2014.

“Moeten we extra maatregelen nemen? Ja, dat moeten we. Zonder de trojka was Griekenland financieel ontspoord. Net als het land ongekend ontspoorde tussen 2004 en 2009. Het is geen kwestie is van opzet, maar van mentaliteit, gebrek aan vermogen, managementstructuur, traagheid en gewoonten.”

De minister zei dat het een vernedering is voor Griekenland dat het wederom om een lening moet vragen. Venizelos: “Het is hard onderhandelen met de trojka, maar we zullen niet speculeren met het lot van de Grieken.”