Nederland wil deelname NAVO-missie Libië verlengen

Nederland wil de deelname aan de NAVO-missie in Libië verlengen. Dat schrijven ministers Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en Hans Hillen van Defensie vandaag in een zogeheten artikel 100-brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse bijdrage blijft bestaan uit een Nederlandse mijnenjager, zes F-16’s (waarvan twee als reserve) en stafcapaciteit.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind in een reactie:

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Voorstel verlenging drie maanden missie Libie van kabinet net binnengekomen. Ook hier is Rutte afhankelijk van steun oppositie.


Toestemming van de Tweede Kamer vereist?

Formeel hoeft de regering geen toestemming te hebben van de Tweede Kamer voor het uitsturen van militairen naar vredesoperaties. De Kamer hoeft slechts vooraf te worden geïnformeerd, zegt artikel 100 van de Grondwet. De stilzwijgende afspraak is echter dat een kabinet geen militairen uitzendt zonder de verzekering dat een meerderheid van de Kamer hierachter staat. Sterker nog: omdat het een zaak over leven en dood betreft is zelfs een zo groot mogelijke meerderheid gewenst.

Eerder vandaag maakte de NAVO bekend dat de missie in Libië met drie maanden wordt verlengd. Nederland levert sinds eind maart een bijdrage aan de missie.