Aanslag op Amsterdamse rechtbank

De ramen van het trappenhuis zijn eruit geslagen.
De ramen van het trappenhuis zijn eruit geslagen. Foto Twitter / @Miss_Tassie

Op de rechtbank van Amsterdam heeft een aanslag plaatsgevonden. Een woordvoerder van de rechtbank spreekt over de ‘inslag van een projectiel’. De politie zegt dat er minimaal twee daders zijn.

AT5 heeft bewegende beeld van de rechtbank na de explosie.

‘Minimaal twee daders, explosie was op derde verdieping’

Er zijn minimaal twee daders, zei de Amsterdamse recherchechef Arno Julsing tegenover NRC. Zij zouden vannacht rond half drie (precieze tijd: 2.34 uur, volgens deze getuige) het explosief bij de derde verdieping naar binnen hebben gegooid en daarna zijn gevlucht via de Frederik Roeskestraat. Getuigen spreken tegenover NRC ook van twee mannen die na de knal per scooter ervandoor gingen. De politie is bezig met grootscheeps buurtonderzoek.

Julsing vindt het nog te vroeg om over een “aanslag” te spreken, maar hij sluit niet uit dat het te maken heeft met het incident in 2007. Toen werd een ander gebouw van de rechtbank in Amsterdam beschoten met een granaatwerper. De zogenoemde bunker, de extra beveiligde rechtbank in Osdorp, raakte beschadigd. In die periode vond in de bunker de zaak tegen Willem Holleeder plaats.

Schade aan trapportaal

Op foto’s die op Twitter geplaatst zijn (zoals deze en deze ) is de schade goed te zien. Op de eerste vier verdiepingen zijn de ruiten gesneuveld en er is schade aan de gevel. Het trapportaal is voor een groot deel aangetast. Op deze foto is te zien dat er een gat van zo’n twintig bij dertig centimeter in de muur zit.

De politie heeft de toegang tot Toren E afgezet met linten. Er zouden geen gewonden zijn gevallen. De zittingen van vandaag kunnen volgens een zegsvrouw van de rechtbank gewoon doorgaan.

‘Aanslag op de rechtsstaat’

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) omschrijft de explosie bij de rechtbank tegenover persbureau Novum als een “aanslag op de rechtsstaat”. “Dit ongelooflijke geweld moet met alle kracht worden tegengegaan”, zei Opstelten voorafgaand aan de Algemene Beschouwingen.

Opstelten beloofde om “topmensen op het hoogste niveau” in te zetten om de daders te pakken. Hij heeft geen idee uit welke hoek het geweld komt.

Locatie

De locatie van de rechtbank aan de Parnassusweg:


Grotere kaart weergeven