Meeslepende slideshow

Al Gore is geen begenadigd spreker, maar zijn film bereikte velen. Al Gore in Davis Guggenheim's documentary An Inconvenient Truth.
Al Gore is geen begenadigd spreker, maar zijn film bereikte velen. Al Gore in Davis Guggenheim's documentary An Inconvenient Truth.

An Inconvenient Truth

Canvas, 23.50-01.23 uur

Het knappe aan An Inconvenient Truth is dat het weinig meer is dan de verfilming van een diavoorstelling over oorzaken en gevolgen van het broeikaseffect. Een presentatie door voormalig vicepresident Al Gore nog wel, bepaald geen begenadigd spreker. Toch is de gekozen vorm zo meeslepend dat de milieukritische Deense politicoloog Bjørn Lomborg het format in 2010 ongewijzigd overnam voor zijn eigen film Cool It, de tegenhanger van Gore’s Truth.

Het staat wel vast dat Al Gore zijn Nobelprijs voor de Vrede te danken heeft aan zijn film, die het technische broeikasprobleem voor velen begrijpelijk maakt. Maar achteraf bezien heeft Gore de zaak misschien meer kwaad dan goed gedaan.

Hoewel de film de hoofdlijnen van de klimaatkwestie volkomen juist weergeeft, bevat hij zo veel slordigheden en overdrijvingen dat het tegenstanders van de broeikascommotie weinig moeite kostte alle beweringen van Gore als onzin af te doen. Pijnlijk was dat een Britse rechter in 2007 moest constateren dat de film (hoewel ‘broadly accurate’) om indoctrinatie te voorkomen niet aan schoolkinderen mocht worden vertoond zonder de negen voornaamste tekortkomingen bekend te maken.

Karel Knip