Meer Beatrix op televisie

Volgens veel opiniepeilingen wil het volk graag openheid over wat er met ons geld gebeurt. Het gaat om bedragen die maandelijks op verschillende manieren door burgers aan de overheid worden afgedragen. Daarvan wil men graag weten wie dat geld uitgeeft en wie er van profiteren. Een mooi voorbeeld is Beatrix: op haar functie wordt veel kritiek geleverd omdat ze volgens veel mensen alleen maar „geld kost” en verder geen echte taken heeft.

Dus dachten ze bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dat er maar eens transparantie moest komen over de vraag waar ons staatshoofd allemaal uithangt. Sinds maandag is Beatrix te volgen in een applicatie voor iPhone, iPad én Androidapparaten, genaamd Koninklijk Huis. Op Google Maps zie je waar de koningin zich bevindt tijdens een publiek optreden. Ze was trouwens al een tijdje in het bezit van een twitteraccount, dat uiteraard wordt beheerd door de RVD.

Opvallend is dat deze ontwikkelingen in tegenspraak zijn met de kerstrede van Beatrix in 2009 waarin ze preekte dat de internetmedia nog ‘leegte’ met zich mee zouden brengen. Bovendien vraag ik mij af wie er nou serieus een gedachtengang heeft als „laat ik eens die applicatie opstarten en kijken wat ons staatshoofd aan het doen is”.

Oké, het is misschien één keer grappig, maar dat lijkt me niet echt de tijd van het downloaden waard. Kan Beatrix niet wat vaker op de televisie verschijnen, waarbij waarschijnlijk meer mensen worden bereikt en waardoor ze zich ook niet hoeft te verdiepen in die sociale media die ze klaarblijkelijk zo haat? Dat werkt misschien beter voor iedereen, nietwaar?

Rutger de Quay