Massagraf Tweede Wereldoorlog gevonden bij Leipzig

In het oosten van Duitsland is een massagraf uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Nabij Leipzig zijn tot nog toe 39 skeletten opgegraven. Het gaat waarschijnlijk om buitenlandse krijgsgevangenen.

Onduidelijk is hoe zij om het leven zijn gebracht. Op de beenderen zijn nog geen schotwonden aangetroffen. Dit kan duiden op een hongerdood of ziekten. Doordat de skeletten vaak met tweeën of drieën tegelijk worden aangetroffen is het vermoeden ontstaan dat het graf, van zo’n 20 bij 20 meter, over een langere periode in gebruik is geweest.

De identiteit van de doden is mogelijk niet meer te achterhalen. Behalve wat textiel en persoonlijke bezittingen werd ook een naamplaatje gevonden, maar dat viel niet meer te lezen. Wel kon deze geïdentificeerd worden als die van een krijgsgevangene.

De autoriteiten in het dorpje Altenburg in Thüringen, waar het graf werd ontdekt, verwachten vandaag de opgravingen af te ronden. Die begonnen nadat dit voorjaar nieuwe botten in het gebied werden aangetroffen. Halverwege de jaren 90 werden ook al zes skeletten gevonden.

Bekijk een video van het journaal-item van de Duitse tv over het graf.


Grotere kaart weergeven