Maar even geen nieuwe bank gekocht

Brenda Hagenbeuk met haar dochter Romy en man Henk. Foto Evelyne Jacq Nederland, Amersfoort, 16-09-2011. Brenda en haar gezin in de kastanjestraat in de Soesterkwartier.Foto Evelyne Jacq.
Brenda Hagenbeuk met haar dochter Romy en man Henk. Foto Evelyne Jacq Nederland, Amersfoort, 16-09-2011. Brenda en haar gezin in de kastanjestraat in de Soesterkwartier.Foto Evelyne Jacq. Evelyne Jacq

Eigenlijk wilde Brenda Hagenbeuk (36) deze week een nieuw bankstel kopen. „Maar in deze tijd, zomaar even zoiets aanschaffen...” Het werd een tweedehands. „Niet onaardig.” Alleen moet dochter Romy nog wennen aan de gekke beige kleur.

Brenda woont met haar man Henk en Romy in een huurhuis in de Kastanjestraat. Ze werkt bij boeken- en tijdschriftenwinkel The Read Shop. Onlangs ging ze van drie naar vier dagen per week, voor extra inkomsten. „Zodat je ook eens een keer een dagje weg kunt met het gezin.”

Want dat schoot er de laatste jaren bij in. Alles is duurder geworden, vindt Brenda. Neem nou de markt. Daar zou je gulden een daalder waard zijn. Nou, zegt ze, het enige wat ze daar van merkt is dat die bos bloemen die vroeger vijf gulden deed, nu vijf euro kost. De prijzen zijn verdubbeld. „En dat kan ik van mijn loonstrookje niet zeggen.”

Om dezelfde reden gaat haar dochter niet naar de kinderopvang. Zeker niet nu het kabinet vindt dat ouders daar meer aan moeten bijdragen. Brenda zal vaker een beroep op opa en oma doen. „Want je gaat natuurlijk niet werken om de kinderopvang te kunnen betalen. Dan blijf ik liever zelf bij mijn kind.” En de bibliobus, een rijdende bibliotheek waar ze leesboeken voor Romy leent, die verdwijnt volgend jaar. Het bespaart de gemeente Amersfoort geld. Voor Brenda is het duidelijk. „De bezuinigingen komen bij de gewone mensen terecht.”

Eén maatregel van het kabinet vindt ze wel goed: extra verzorgers die er in de zorg bijkomen. Bij haar eigen oma heeft ze gezien hoe ernstig het personeelstekort in sommige verzorgingstehuizen is. „Zij werd een kleine drie jaar geleden opgenomen. Ik zag haar langzaam wegkwijnen. Lag ze om half twee ’s middags nog steeds in haar nachthemd. Met een laag plak op haar tanden. Wat wil je ook: er liepen daar twee verzorgers op een hele afdeling. Toen hebben we gezegd: je gaat mee naar huis. Dit kan niet. Oude mensen stop je niet weg in een hokje.”

Inwoners van de Amersfoortse Bomenbuurt vertellen wat zij merken van de bezuinigingen door het kabinet. Deze serie begon afgelopen zaterdag in het katern Economie, dat was gewijd aan Prinsjesdag.