Kortkolom economie

Autoconcern Saab krijgt bescherming van staat

Rotterdam. Het gerechtshof in Gotenburg heeft het verzoek van Saab om ‘vrijwillige reorganisatie’ goedgekeurd. Hierdoor is het noodlijdende concern beschermd tegen surséance en kan het op zoek naar nieuwe financiering om de productie weer op gang te krijgen. Eerder had een lagere rechtbank het verzoek van Saab afgewezen. Daarna vroegen twee Zweedse vakbonden en een Japanse toeleverancier het faillissement aan. Aanstaande maandag zou de rechtbank in Vänersborg zich buigen over het faillissement van Saab. Doordat Saab nu beschermd is door de staat, gaat die zitting niet door. De bescherming geldt voor een periode van drie maanden. Saab-topman Victor Muller schermt al enige tijd met investeringen van de Chinese autofabrikanten Youngman en Pangda, die 245 miljoen euro in Saab zouden willen steken. De Chinese autoriteiten hebben die investering echter nog steeds niet goedgekeurd. (NRC)

Lufthansa geeft Winstwaarschuwing af

Rotterdam. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa stelt de verwachte winst over 2011 naar beneden bij. Het doel om meer winst te boeken dan vorig jaar (876 miljoen euro) is niet langer haalbaar, zo meldt de raad van bestuur in een persbericht. De luchtvaartmaatschappij rekent er echter nog steeds op dat de winst „in de bovenste regionen” van de honderden miljoenen zal liggen. Volgens Lufthansa is de lagere winstverwachting ingegeven door lagere passagiersaantallen in de maand augustus en de onzekere economische verwachtingen. Daardoor zijn ook de ramingen van het aantal passagiers voor de rest van het jaar bijgesteld. (NRC)

‘Nederlands vastgoed minder populair’

Amsterdam. Internationale beleggers zijn minder geïnteresseerd in vastgoed in Nederland. Dat komt volgens bestuursvoorzitter Eric de Clercq Zubli van Jones Lang la Salle Nederland met name vanwege de grote leegstand in de kantoren. Nederlandse beleggers kijken ook meer naar het buitenland, zegt de topman in Het Financieele Dagblad. Waar beleggers twintig jaar geleden nog driekwart van het kapitaal in Nederlands vastgoed investeerden en de rest in het buitenland is die verhouding nu omgekeerd. Volgens De Clercq Zubli is er in Nederland „aan symptoombestrijding gedaan”, waar overheden in Parijs en Londen de overaanbod effectief hebben bestreden. Hierdoor staan er in Nederland veel kantoren leeg en daar maken beleggers zich zorgen over. (Novum)