Kortkolom buitenland

OM eist vrijspraak voor Chirac in corruptiezaak

Parijs. Het Openbaar Ministerie heeft vrijspraak gevraagd voor de Franse oud-president Jacques Chirac in het proces over fictieve banen op het stadhuis van Parijs. Volgens de openbare aanklagers hadden de 28 betrokken werknemers ook een rol als ambtenaar van Parijs en ging het dus niet om fictieve banen. Voor de banen waar wel twijfel over bestaat, is volgens het OM onvoldoende aangetoond dat Chirac op de hoogte was. De advocaat van de anticorruptiegroep Anticor, die zich als burgerlijke partij heeft gesteld in deze zaak, noemde de tussenkomst van het OM „belachelijk en karikaturaal.” Chirac hoeft zelf niet bij zijn proces aanwezig te zijn wegens zijn slechte gezondheid. Zijn voormalige kabinetschef, Alain Juppé, nu minister van Buitenlandse Zaken, werd voor de fictieve banen in 2004 veroordeeld tot 14 maanden voorwaardelijk en een jaar politieke inactiviteit. (NRC)

‘EU-teams bij Griekse grens zijn onmenselijk’

Rotterdam. Frontex, het grensbewakingsbureau van de Europese Unie, is medeplichtig aan de „onmenselijke behandeling” van migranten in Griekenland. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een vandaag gepresenteerd rapport. Sinds eind 2010 helpt Frontex Griekenland met mankracht en materieel voor de bewaking van de EU-buitengrens met Turkije. Volgens Human Rights Watch stuurt Frontex-personeel illegale migranten naar Griekse detentiecentra waar uiterst slechte omstandigheden heersen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde Griekenland eerder dit jaar wegens schending van mensenrechten in de asielprocedure. (NRC)

Brand bij protest in centrum Lampedusa

Rome. Migranten hebben gistermiddag brand gesticht in een opvangcentrum op het Italiaanse eiland Lampedusa. Zij protesteerden tegen de leefomstandigheden in het complex. Drie gebouwen, waarin zo’n 1.200 mensen verblijven, werden verwoest. Enkele migranten grepen de chaos aan om te vluchten, maar zij werden door de politie opgepakt en teruggestuurd naar het opvangcentrum. Naar aanleiding van de brand beschuldigde de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties Italië ervan ernstig tekort te schieten in de opvang. De afgelopen weken maakten honderden migranten, vooral uit Tunesië, de oversteek naar Lampedusa. (AFP)

Iraniër opgehangen voor dood bodybuilder

Teheran. In aanwezigheid van duizenden toeschouwers is vandaag een zeventienjarige Iraniër, Alireza Molla Soltani, opgehangen die ter dood was veroordeeld wegens moord op een beroemde bodybuilder. Amnesty International had de autoriteiten er gisteren nog op gewezen dat internationale verdragen die Iran heeft ondertekend de executie van minderjarigen verbieden. Soltani voerde tijdens zijn proces aan dat hij uit zelfverdediging met zijn mes was gaan steken nadat de bodybuilder hem had aangevallen na een verkeersruzie. Sinds begin dit jaar zijn ruim 200 mensen in Iran terechtgesteld. (AFP)

Directeur van tv-zender Al-Jazeera stapt op

Kairo. De Arabische satellietzender Al-Jazeera heeft gisteren het vertrek bekendgemaakt van zijn directeur, Wadah Khanfar. Zijn vertrek na acht jaar als directeur volgt op de publicatie van Wikileaks-documenten waaruit zijn nauwe banden met de Verenigde Staten blijken. Volgens een gelekte boodschap van de Amerikaanse ambassade in Qatar, waar het hoofdkantoor van de zender is gevestigd, stond Khanfar in voortdurend contact met het Pentagon. (AP)