Kortkolom binnenland

Rijk heeft akkoord met provincies over natuur

Den Haag. Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur, CDA) en de provincies hebben na bijna een jaar moeizaam onderhandelen een akkoord bereikt over de bezuinigingen op het natuurbeleid. Provincies krijgen vanaf 2014 extra geld. Ook worden eventuele boetes bij het niet halen van Europese doelstellingen niet verhaald op de provincies, behalve als ze nalatig zijn geweest. Afgesproken is onder meer dat de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) met aaneengesloten natuurgebieden pas in 2021 klaar hoeft te zijn, drie jaar later dan gepland. De EHS wordt ook kleiner, 600.000 hectare in plaats van 700.000. Provincies worden vanaf 2014 verantwoordelijk voor de EHS en krijgen daarvoor jaarlijks 100 miljoen euro extra. In 2016 wordt bekeken of de Europese doelstellingen haalbaar zijn. Als er extra maatregelen nodig zijn, moeten kabinet en provincies opnieuw om tafel. (NRC)

Teelster kreeg terecht geen werkvergunning

Den Haag. Het UWV heeft terecht werkvergunningen geweigerd aan de omstreden aspergeteelster José Janssen uit Someren. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald in enkele zaken die zij had aangespannen. Ze vroeg tussen 2003 en 2007 diverse malen werkvergunningen aan voor aspergestekers uit Polen, Bulgarije en Oekraïne. Ze kreeg die niet, omdat ze meer moeite had moeten doen mensen te vinden die geen werkvergunning nodig hadden. Dat was terecht, vindt de Raad van State. Janssen heeft ‘niet aangetoond dat ze de vereiste wervingsinspanningen heeft verricht’. Janssen krijgt wel een schadevergoeding, omdat de bezwaar- en beroepprocedures bij het UWV en de rechtbank te lang hebben geduurd. De teelster raakte de afgelopen jaren geregeld in opspraak omdat ze buitenlandse werknemers zou uitbuiten. Gisteren hoorde Janssen voor de rechtbank in Den Bosch drie jaar cel plus een jaar voorwaardelijk tegen zich eisen wegens mensenhandel en uitbuiting. (Novum)

Nieuwerkerk a/d IJssel beklad met swastika’s

Nieuwerkerk a/d IJssel. In Nieuwerkerk aan den IJssel zijn woningen, bushokjes en andere gebouwen beklad met hakenkruizen en davidsterren. De politie heeft zo’n twintig aangiften opgenomen, maar op hoeveel plaatsen de graffiti precies is aangebracht is niet duidelijk. Naast flats en deuren en ramen van woningen zijn in de nacht van maandag op dinsdag ook een peuterspeelzaal, een kerk, een bejaardentehuis en bushokjes beklad. (Novum)

Geen privéhelihaven bij villa in Wassenaar

Rotterdam. Vastgoedhandelaar David Hart mag definitief geen helikopterhaven vestigen op zijn landgoed in Wassenaar. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist. Hart wilde de helikopter gebruiken voor woon-werkverkeer. Er was door de burgemeester al een vergunning voor afgegeven. In het gebied mag echter niet gevlogen worden, om de veiligheid van onder meer het nabijgelegen Huis ten Bosch en landgoed De Eikenhorst te waarborgen. Omwonenden hadden ook geklaagd, de SP had in 2009 vragen gesteld. (NRC)

Schrik na onverwachte oefening defensie

Vlaardingen. Een militaire oefening heeft gisteren de gemoederen beziggehouden in Vlaardingen. Een politiehelikopter werd erop afgestuurd om te kijken wat er aan de hand was, meldde de gemeente, die onderzoekt waarom defensie de oefening niet van tevoren heeft gemeld. Aan de oefening op het Unileverterrein deden ongeveer dertig militairen mee, die met oefengranaten gooiden en mitrailleurs inzetten. Om zes uur werd de oefening beëindigd. (Novum)