ING dumpt obligaties uit Spanje en Italië

Bankverzekeraar ING heeft zijn portefeuilles met Italiaanse en Spaanse staatsobligaties fors verminderd in het derde kwartaal. Het concern verkocht in totaal voor 3,2 miljard euro aan staatsobligaties, vooral om ongerustheid bij beleggers over de schuldencrisis in de eurozone weg te nemen.

Dat blijkt uit een document van ING’s risicomanager Koos Timmermans, die vandaag op de Bernstein Pan European Strategic Decisions Conference in Londen gepresenteerd werd.

De portefeuille met Italiaanse staatsobligaties nam af van 7,3 miljard tot 4,7 miljard euro. De bankdivisie van ING verkocht ruim de helft van de Italiaanse staatsleningen. Het risico op Spaanse staatsleningen werd met 600 miljoen euro teruggebracht tot 2,3 miljard.

De portefeuilles met Portugese en Griekse staatsleningen bleven gelijk in omvang, met respectievelijk 600 en 700 miljoen euro.

Eerder deze week maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend vorige week opnieuw voor miljarden aan staatsobligaties uit Europese probleemlanden te hebben opgekocht. De ECB kocht vorige week voor bijna 10 miljard euro op. Sinds mei vorig jaar heeft de ECB nu voor 150 miljard euro aan staatsobligaties opgekocht. Eerst alleen uit Griekenland, Portugal, Ierland, sinds vorige maand ook uit Spanje en Italië.

ING wil niet zeggen of het de staatsobligaties aan de ECB heeft verkocht.