Hypocriet spel met romantische film

scene uit de film Friends With Benefits (2011) FOTO: Sony Pictures Mila Kunis as "Jamie" and Justin Timberlake as "Dylan" in Screen Gems' FRIENDS WITH BENEFITS.
scene uit de film Friends With Benefits (2011) FOTO: Sony Pictures Mila Kunis as "Jamie" and Justin Timberlake as "Dylan" in Screen Gems' FRIENDS WITH BENEFITS. Sonu Pictures

Friends with Benefits. Regie: Will Gluck. Met: Mila Kunis, Justin Timberlake, Patricia Clarkson, Jenna Elfman. In 86 bioscopen. *

Friends with Benefits lijkt als twee druppels water op No Strings Attached, de romantische komedie die begin dit jaar uitkwam en de zogenaamde vriend plus-relatie in het zonnetje zette: goede vrienden die op gezette tijden het bed delen, maar verder niks.

Het lijkt het begin van een trendje, deze films over emotioneel licht gebutste twintigers die even geen zin meer hebben in alle gedoe dat komt kijken bij het in stand houden van een relatie, maar wel seks willen. Seks zonder zorgen. Nooit meer nadenken over wel of geen ontbijt de volgende ochtend, of schuldgevoel hebben over een fout gevallen opmerking over het lichaam van je bedpartner.

Friends with Benefits neemt niet alleen dit thema van No Strings Attached over, maar ook allerlei details, zoals de ouderfiguur die gênante dingen doet. In deze film is dat de onverantwoordelijke hippiemoeder van de vrouwelijke hoofdpersoon Jamie, die is blijven hangen in de jaren zeventig en navenant handelt: veel drank en drugs en het bed delend met vele foute mannen.

Ook is dit zo’n moderne romantische komedies waarin de helden er blijk van geven zich bewust zijn van de clichés van romantische komedies. Dat maakt Friends with Benefits tegelijk zo uiterst hypocriet. De film levert cynisch commentaar op de voorspelbaarheid van de gemiddelde romantische komedie en op de ‘ware liefde’, maar doet uiteindelijk hetzelfde als de films die het kritiseert. Eind goed, al goed dus.