Hof kraakt Moskou om Yukos

Het oordeel van de Europese rechters wordt gezien als belangrijke terechtwijzing voor Rusland.

Rusland heeft oneigenlijk gehandeld bij het faillissement van oliemaatschappij Yukos in 2006 en de rechten geschonden van oud-directeur Michail Chodorkovski, die een lange celstraf uitzit. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gisteren bepaald. Volgens het Hof kregen Yukos en Chodorkovski onvoldoende tijd om zich te verweren tegen aantijgingen van belastingfraude. De rechters deden geen uitspraak over het toekennen van een schadevergoeding van 100 miljard dollar die de klagers hadden geëist, maar toch wordt de uitspraak gezien als een belangrijke terechtwijzing voor Moskou. Het Kremlin zou Chodorkovski destijds hebben gezien als een rivaal van en een bedreiging voor Poetin. (NRC)