Hoe zit het in Nederland?

Zolang je het niet te veel toont, kun je in het Nederlandse leger gerust homoseksueel zijn. Dat zegt majoor Peter Kees Hamstra, voorzitter van de Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht (SHK).

„Het is natuurlijk niet zo dat er in het Nederlandse leger voor homo’s niets aan de hand is”, zegt Hamstra. Wel is de positie van homo's, lesbiennes en transgenders in het leger de afgelopen jaren flink verbeterd. Uit onderzoek blijkt dat de acceptatie van homoseksuelen van 50 procent begin jaren negentig is opgelopen naar 90 procent. Dat heeft volgens Hamstra vooral te maken met de voorlichting over homoseksualiteit waar defensie begin jaren negentig mee is begonnen.

Maar naarmate homo’s, lesbiennes en transgenders zichtbaarder zijn – door bijvoorbeeld in het openbaar te kussen – daalt de acceptatie plotseling naar minder dan vijftig procent, blijkt uit de onderzoeken.

Hamstra: „Dus ook binnen defensie is er discriminatie. Uitwassen komen weinig voor, maar qua uitsluiting en pesterijen is nog wel wat te winnen. Wij schatten dat een derde van de homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen nog in de kast zit.”

Hamstra denkt dat de acceptatie van homo’s moeilijker ligt bij defensie-onderdelen waar de machocultuur groter is, zoals bij de commando’s of de mariniers.