Hoe was het vroeger?

In de Griekse mythologie wemelt het van de homoseksuele soldaten. De beroemdsten zijn Achilles en Patroclus. De jongens werden op jonge leeftijd verliefd, schrijft Homerus, en bleven dat de rest van hun leven – ze groeiden samen op, studeerden samen en trokken samen ten strijde tegen de Trojanen. Veel Grieken geloofden dat soldaten die niet alleen broeders, maar ook geliefden zijn met méér gedrevenheid en samenhorigheidsgevoel vechten dan soldaten zonder liefdesband.

Dat veranderde met de vroege christenen. Zo stond kerkvader Augustinus (354-430 na Chr.) alleen seks gericht op voortplanting toe. Elke andere vorm van seks was zondig.

Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw konden soldaten over de hele wereld niet openlijk voor hun geaardheid uitkomen. Nederland schafte in 1974 als eerste land het verbod op homoseksualiteit in het leger af. De meeste andere Europese landen volgden.

Bijna twintig jaar later probeerde Bill Clinton dat ook in Amerika voor elkaar te krijgen. Maar die verkiezingsbelofte resulteerde in het compromis dat als ‘Don’t ask, don’t tell’ bekend is komen te staan. Sindsdien zijn er zo’n 12.500 Amerikaanse militairen ontslagen omdat hun seksuele geaardheid bekend werd.

Obama beloofde in 2008 op zijn beurt het verbod op openbaar homo-zijn in het leger af te schaffen. Vooral de Republikeinen waren fel gekant tegen zijn plannen. De Senaat ging in 2010 dan toch akkoord, nadat een onderzoek van het Pentagon had uitgewezen dat de meeste militairen geen problemen verwachtten als het verbod zou worden opgeheven.