Hoe vernietig je in beslag genomen drugs?

Sikko Gerkema vraagt zich af wat er gebeurt als drugs door douane of politie in beslag worden genomen. Je hoort dan altijd dat de drugs worden vernietigd, maar hoe doe je dat eigenlijk?

In Nederland verdwijnen illegale partijen drugs (cannabis, pillen, cocaïne, heroïne) doorgaans in reguliere afvalverbrandingsovens, waarmee ook energie en warmte worden opgewerkt. Zo bezien dragen drugsdealers en -producenten toch nog een steentje bij aan het Nederlandse welzijn. De vernietiging vindt altijd plaats onder toeziend oog van politie of douane. De drugs gaan via een trechter direct de verbrandingsinstallatie in, waarbij de agenten aanwezig blijven totdat de substanties ook echt zijn vernietigd.

„Daar ruik je niets van”, verzekert de woordvoerder van Van Gansewinkel Groep, eigenaar van een afvalenergiecentrale in Rozenburg (AVR), waarvan de politie Rotterdam-Rijnmond gebruik maakt. „De rookgasreiniging neutraliseert alles.” Stoned zullen we er dus niet van worden.

Ook in de Verenigde Staten verdwijnt drugs idealiter in afvalenergiecentrales. Maar dat is daar wel problematischer: het land is uitgestrekt, centrales liggen vaak ver weg, drugsvernietiging wordt zo een kostbare zaak. Veel Amerikaanse politiedepots springen uit hun voegen.

Mede om die reden is daar een markt ontstaan voor kleine, soms mobiele verbrandingsovens, die bij sheriffs in de achtertuin passen. Zo is er bijvoorbeeld de ‘drug terminator’, een vat op wieltjes waarmee rook- en geurloos kleinere partijen drugs kunnen worden verbrand. Het vuur in het gesloten vat, aangestoken met hout of houtskool, wordt aangejaagd door twee elektrische ventilatoren. Met een metalen cassette worden de drugs vervolgens naar binnen geschoven. Dankzij de extreme hitte in het vat komt er nauwelijks geur vrij.

In veel Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen worden drugs vaak nog gewoon in de openlucht verbrand, idealiter met behulp van autobanden. Die zijn altijd ruim voorhanden, branden relatief gemakkelijk, wakkeren het vuur goed aan en verontreinigen de drugs dusdanig dat zij onbruikbaar worden. Erg milieuvriendelijk is die praktijk niet, er is veel kritiek op, maar ze levert wel altijd spectaculaire, hopelijk afschrikwekkende plaatjes op.

Stéphane Alonso