Griekse vakbonden bevechten bezuinigingen en staken in oktober

Graffiti op een muur in de Griekse hoofdstad Athene. ‘GAP’ staat voor de Griekse premier George Papandreou. De grootste vakbonden, oneens met de forse bezuinigingen die zijn regering doorvoert, willen twee keer gaan staken in oktober.
Graffiti op een muur in de Griekse hoofdstad Athene. ‘GAP’ staat voor de Griekse premier George Papandreou. De grootste vakbonden, oneens met de forse bezuinigingen die zijn regering doorvoert, willen twee keer gaan staken in oktober.

De twee grootste Griekse vakbonden hebben twee 24-uursstakingen afgekondigd in oktober. Ze zijn het oneens met de bezuinigingsmaatregelen die hun regering doorvoert.

“We blijven tot het einde vechten om dit beleid omver te krijgen”, zei Ilias Iliopoulos, algemeen secretaris van vakbond ADEDY, tegen persbureau Reuters. “De Trojka (de gezamenlijke naam voor de kredietverleners van de EU en het IMF) en onze regering moeten weg.”

Op 5 en 19 oktober willen de bonden een 24-uursstaking. ADEDY vertegenwoordigt samen met de andere vakbond, GSEE, ongeveer 2,5 miljoen werknemers en daarmee de helft van de beroepsbevolking. De bonden organiseerden al eerder stakingen om te protesteren tegen de bezuinigingen.