Grieken moeten extra bezuinigen

Griekenland zal extra moeten bezuinigen om een faillissement af te wenden. Dat zei de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos vandaag in het parlement, voorafgaand aan een kabinetsoverleg. Hij vertelde niet wat voor maatregelen hij in gedachten had.

Venizelos voerde gisteren en maandag telefonisch overleg met het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie over aanvullende maatregelen. De drie instellingen – de trojka – braken begin deze maand de inspectie af van de Griekse maatregelen die zij elk kwartaal uitvoeren uit onvrede met de resultaten. Volgens Brussel en Athene is er in de telefoongesprekken van de afgelopen dagen vooruitgang geboekt, en zullen de inspecteurs van de trojka volgende week terugkeren naar Griekenland.

Dat wordt gezien als een teken dat de volgende tranche van de noodleningen aan Griekenland, ter waarde van 8 miljard euro, zal worden uitbetaald. Zonder deze tranche zit Griekenland half oktober zonder geld.

De trojka heeft Griekenland onder grote druk gezet om meer vaart te maken met het inkrimpen van de publieke sector. Daarin werken 750.000 van de 11 miljoen Grieken. Tot nu toe heeft Athene aangekondigd 20.000 ambtenaren tegen een verlaagd loon op non-actief te stellen, onderdeel van een plan om in de periode tot 2015 zo’n 150.000 banen kwijt te raken.

„We moeten aanvullende maatregelen nemen”, zei Venizelos vandaag in het parlement. „Vanwege de recessie, vanwege de moeilijke taak en de zwakheid van de centrale overheid.” Hij noemde het een „vernedering” dat Griekenland onder internationale supervisie stond, maar zei erbij dat er geen andere keus is.

Toen de trojka zich begin deze maand terugtrok kondigde de regering snel een extra belasting op onroerend goed aan, die afgedragen zou moeten worden via de elektriciteitsrekening. Zo moest het makkelijker worden om de belasting daadwerkelijk te innen. Maar elektriciteitsbedrijven dreigden daar niet aan mee te werken en kondigden aan om klanten die de belasting niet betalen niet van de stroomvoorziening af te sluiten.

„De keuzes die we maken zijn helaas absoluut noodzakelijk”, zei Venizelos vandaag. „Als je geld leent ben je verplicht om de mening van de verstrekker in acht te nemen. Degene die betaalt is de sterke partij, niet degene die ontvangt.” (AP)