Foto's van relschoppers op beeldschermen in R'dam

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam overweegt foto’s van gezochte voetbalvandalen af te beelden op grote beeldschermen in de stad. Dat schrijft hij in een gisteren verstuurde brief aan de gemeenteraad, die morgen debatteert over de ongeregeldheden voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen De Graafschap (4-0).

Eén verdachte van de rellen, een 18-jarige jongen uit Barendrecht, meldde zich gisteravond uit eigen beweging bij de politie na de aankondiging van Aboutaleb. Eerder werden vijf jongeren gearresteerd naar aanleiding van de gewelddadige protestactie, zaterdagavond bij stadion de Kuip. Daarbij zagen agenten zich gedwongen hun dienstwapen te trekken na de bestorming van het Maasgebouw door circa honderd supporters. Door de hulp van het publiek in te roepen denkt Aboutaleb meer arrestaties te kunnen verrichten. Van een ‘publieke schandpaal’ zou bovendien een preventieve werking uitgaan.

Nooit eerder zijn in Nederland foto’s van verdachten op deze manier en op deze schaal getoond. Aboutaleb nam de beslissing in samenspraak met zijn korpschef en de Rotterdamse hoofdofficier van justitie. Volgens Aboutaleb is de voorgestelde aanpak juridisch te verdedigen.

Bij de zoektocht naar de relschoppers wil Rotterdam onder meer gebruikmaken van beeldschermen in het openbaar vervoer. Ook mobiele reclameborden, bijvoorbeeld bij de Koopgoot in het centrum, zijn een optie. De foto’s zullen daarnaast op politiewebsites en in het tv-programma Opsporing Verzocht worden getoond. Hoeveel daders herkenbaar in beeld zijn, kan de politie nog niet zeggen: „We zijn het materiaal nog aan het bestuderen.”

Het College Bescherming Persoonsgegevens staat op voorhand niet afwijzend tegenover het opsporingsmiddel. „Politie en justitie kunnen op grond van ‘een aanwijzing opsporingsberichtgeving’ beelden van verdachten publiceren waarbij altijd een zorgvuldige afweging moet worden gemaakt of niet een ander, lichter middel kan worden ingezet waarmee hetzelfde resultaat kan worden bereikt”, stelt het CBP.

PvdA-raadslid Peter van Heemst heeft „gemengde gevoelens” over het voorstel. „Je zet als stad wel een stap”, zegt de oud-fractievoorzitter van Rotterdams grootste coalitiepartij. „Gaan we daders van andere misdaden nu ook zo opsporen?”