Foto's relschoppers op beeldschermen R'dam

Rotterdam stelt alles in het werk om relschoppers alsnog te arresteren.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam roept de hulp van het publiek in bij de opsporing van de voortvluchtige relschoppers, die zaterdagavond de hoofdingang van de Kuip bestormden en vernielingen aanrichtten. Hij overweegt foto’s van de voetbalvandalen af te beelden op grote beeldschermen in de stad. Dat schrijft Aboutaleb in een gisteren verstuurde brief aan de gemeenteraad, die morgen debatteert over de ongeregeldheden voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen De Graafschap (4-0).

De politie heeft tot dusver vijf raddraaiers gearresteerd naar aanleiding van de gewelddadige protestactie. Daarbij zagen agenten zich gedwongen hun pistool te trekken na de bestorming door circa honderd supporters. Verdachten krijgen een stadion- en een omgevingsverbod en zullen worden berecht via het snelrecht, aldus Aboutaleb. In overleg met Feyenoord en andere gedupeerden wordt verder „alles in het werk gesteld om de schade op de daders te verhalen”. Gisteravond werd in het tv-programma Opsporing Verzocht een getuigenoproep gedaan.

Feyenoord bereikte gisteravond de derde ronde van het bekertoernooi door een eenvoudige zege (4-0) op eerstedivisionist AGOVV. Ondanks een zogeheten ‘laag risicoprofiel’ was de politie-inzet enigszins verhoogd. Zowel voor, tijdens als na de wedstrijd bleef het relatief rustig in en rondom het stadion. Voorafgaand aan het duel boden ‘goedwillende’ supporters een petitie met ruim 22.000 handtekeningen aan waarin geweld wordt afgekeurd.

Aboutaleb deed gisterochtend al een moreel appèl op ouders van de relschoppers. Zij zouden hun kinderen moeten aangeven bij de politie. „Ouders of andere naasten moeten op de hoogte zijn van wat kinderen uitspoken. Vraag eens aan je zoon waar hij zaterdagavond was.” Een soortgelijke oproep deed hij ruim twee jaar geleden, kort na de strandrellen in Hoek van Holland waarbij één dode viel door een politiekogel.

De politie zegt over relatief scherpe camerabeelden te beschikken. Daarop staan veel ‘nieuwe gezichten’, zogeheten first offenders, aldus Aboutaleb. Het korps Rotterdam-Rijnmond heeft een eigen voetbal-eenheid, die al jaren foto’s en video-opnamen maakt bij thuiswedstrijden van Feyenoord. In de database staan de persoonsgegevens van ruim duizend leden van de harde kern. (NRC)