Federal Reserve koopt voor 400 miljard aan langlopende leningen

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft vanavond bekend gemaakt om voor 400 miljard dollar aan langlopende staatsleningen op te kopen. De aankopen worden gefinancierd door de verkoop van een even groot bedrag aan kortlopende schuldpapieren.

Met de aankoop probeert de Fed de groei van de economie te stimuleren. De zogeheten ‘Operation Twist’ moet ertoe leiden dat de langetermijnrentes omlaag gaan, zodat mensen onder meer goedkoper een hypotheek kunnen krijgen en bedrijven hun werkzaamheden voordelig kunnen financieren. Die stimulans is hard nodig, stelt de centrale bank in een verklaring

“De groei blijft langzaam. Recente indicatoren wijzen op aanhoudende zwakte op de arbeidsmarkt en de bestedingen van huishoudens nemen maar gematigd toe.”

De Fed erkent dat het verkopen van kortere staatsleningen de korte rente op kan drijven, maar verwacht dat dat effect beperkt zal zijn door de belofte van vorige maand om de rentes tot 2013 laag te houden.

Door de aankondiging van de Fed zakten de beurzen op Wall Street meteen weg. Rond negen uur stond de Dow Jones-index op een verlies van 1,1%.