Favelafilm net iets te veel van het goede

scene uit de film Tropa de Elite 2 (2010) FOTO: Moonlight Films
scene uit de film Tropa de Elite 2 (2010) FOTO: Moonlight Films

Tropa de elite 2. Regie: José Padilha. Met: Wagner Moura, Irandhir Santos, Pedro van Held, André Ramiro. In 7 bioscopen. ***

Het vervolg op Tropa de elite (2007) trok in Brazilië elf miljoen mensen naar de bioscoop. De film raakt duidelijk een gevoelige snaar. De woeste wereld op het doek is dezelfde als de wereld waarin de Braziliaanse bioscoopbezoeker leeft: eentje waarin corruptie in alle geledingen van de maatschappij is doorgedrongen.

Het elitecorps BOPA uit de eerste film keert terug. Onder aanvoering van de stoïcijnse Nascimento veegt het opnieuw de straten van Rio de Janeiro’s sloppenwijken schoon van (drugs)gespuis. Als Nascimento wordt overgeplaatst naar de inlichtingendienst komt hij er langzaam achter dat de drugsbendes die hij in de favela’s opruimde simpelweg plaatsmaken voor schimmige milities die banden hebben met de politiek. Die milities met ook politiemannen opereren als de Italiaanse maffia: in ruil voor ‘bescherming’ van de lokale bevolking vragen ze een flinke vergoeding. Kan Nascimento tegen deze verknoping van corrupte politici en politieagenten optreden?

Tropa de elite 2 heeft een dynamische stijl en sterke actiescènes, net als deel een, en ook de ingewikkelde vertelling die soms lastig te volgen is voor een bezoeker die niet in de Braziliaanse maatschappij en politiek ingevoerd is. En dan is er nog een wat sentimentele vader-zoonverhouding, waarbij rechtse macho Nascimento moet concurreren om de aandacht van zijn zoontje met de nieuwe man van zijn ex-vrouw, een linkse, maatschappijkritische socioloog. Allemaal iets te veel van het goede.