Ex-rebellen Libië melden val van pro-Gaddafi-stad

De nieuwe Libische machthebbers hebben vandaag de inname van de zuidelijke stad Sabha gemeld. Het was het eerste gemelde succes in de serie offensieven die de voormalige rebellen twee weken geleden hebben gelanceerd om steden en gebieden die nog worden gecontroleerd door gewapende eenheden van de afgezette leider Moammar Gaddafi in handen te krijgen.

Als de val van Sabha wordt bevestigd, zijn de belangrijkste overgebleven bolwerken van Gaddafi Sirte, ten oosten van Tripoli aan de kust, en Bani Walid, een paar honderd kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad. De moeite die de ex-rebellen hebben om ook de resterende steden in handen te krijgen, heeft geleid tot nieuwe twijfel over hun cohesie en effectiviteit.

Sabha, 750 kilometer ten zuiden van Tripoli, is het gebied van de stam van Gaddafi, de Gaddadfa. Volgens Abdelmajid Seifennasr, die binnen de Nationale overgangsraad, het nieuwe Libische bestuur, voor het gebied verantwoordelijk is, is Sabha nu helemaal onder controle van de ex-rebellen. „Iedereen, inclusief de pro-Gaddafi’s, staat nu aan de zijde van de revolutie.”

Maar bij Sirte klaagden de eenheden die de stad proberen in te nemen dat ze van hun militaire leiders onvoldoende munitie krijgen. We staan aan het front en er is geen munitie”, zei de commandant van een eenheid die nu tot 50 kilometer ten oosten van Sirte is gevorderd. We hebben erom verzocht maar ze [de leiding] hebben niet gereageerd.” Bij Bani Walid zijn soortgelijke problemen gemeld. De eenheden van Gaddafi daarentegen zijn zwaar bewapend.

De Libische interim-leider, Mustafa Abdel Jalil, ontmoette gisteren in New York de Amerikaanse president Barack Obama, die nieuwe samenwerking beloofde. Beiden zijn in New York ter gelegenheid van de zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Jalils Nationale overgangsraad geldt als wettige regering van Libië. Ook de Afrikaanse Unie, die jarenlang aanzienlijke steun kreeg van Gaddafi, erkende gisteren de overgangsraad als wettige regering van Libië. (Reuters, AFP)